CURE LI TAJNI PODACI IZ BH. AGENCIJA: Europol zatražio istragu

Navodno su već saslušani pojedini službenici Nacionalne kontakt tačke BiH za saradnju sa Europolom

Već neko vrijeme u BiH se govori kako tajni podaci, koje Europol dostavlja bh. policijskim agencijama, cure. U velikom broju slučajeva radi se o dešifrovanim porukama iz aplikacija Sky i Anom, koje bi domaće policijske agencije i tužilaštva trebale koristiti za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala.

Kako smo uspjeli saznati od naših izvora, Europol je navodno čak pokrenuo vlastitu istragu kako bi utvrdio da li podaci najveće tajnosti koje dostavlja BiH cure već u sjedištu. Međutim, ta istraga je, kako saznajemo, pokazala kako su službenici u sjedištu Europola u Haagu “čisti”.

Zbog toga su, kako smo saznali, obavijestili Tužilaštvo BiH, tražeći da provjere gdje je “rupa” u BiH kroz koju cure informacije koje se šalju našoj zemlji. Prema informacijama kojima raspolažemo, Tužilaštvo BiH je navodno već formiralo predmet i obavilo prva saslušanja. Među saslušanima su bili i pojedini službenici Nacionalne kontakt tačke BiH za saradnju sa Europolom. Naime, preko ovog ureda Europol dostavlja sve tajne informacije, koje se potom prosljeđuju policijskim agencijama i tužilaštvima na koje su adresirane.

O saznanjima do kojih smo došli pitali smo Tužilaštvo BiH. Pitali smo ih da li je tačno da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet u vezi sa curenjem informacija, te da li su već saslušani pojedini službenici saslušani u ovkiru ovog predmeta.

Tužilaštvo BiH, očekivano, nije potvrdilo ove informacije, ali, što je zanimljivo, nije ih eksplicitno ni demantovalo.

– Iz operativnih razloga, ne možemo davati nikakav odgovor na navedeni upit, bilo je sve što nam je rečeno iz Tužilaštva BiH.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas