DOM ZDRAVLJA: Na području grada Banjaluka proglašena epidemija morbila

Foto: domzdravljabanjaluka.com

Na području grada Banjaluka zabilježen porast broja prijavljenih slučajeva morbila, saopštio je Dom zdravlja.

“ЈZU Dom zdravlja Banjaluka je jutros prijavio Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske epidemiju morbila na području grada Banjaluka. Epidemija morbila se proglašava kada obole dvije ili više osoba koje su bile u međusobnom kontaktu”, navodi se u saopštenju.

Dom zdravlja je registrovao 12 lica oboljelih od ove zarazne bolesti, od kojih su četiri hospitalizovane.

Od navedenog broja, 11 lica je nevakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano vakcinom protiv morbila (MRP).

“Male boginje ili morbili izuzetno su zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna vakcina, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine života, a daje se u dvije doze. igijensko-epidemiološka služba naše ustanove je, obzirom na prirodu bolesti i visoku kontagioznost uzročnika, izdala smjernice propisane internim uputstvima o preduzimanju neophodnih mjera profilakse i zaštite na radu u svrhu sprječavanja širenja ove zarazne bolesti”, naveli su.

Dom zdravlja je apelovao na građane da budu posebno oprezni i da se pridržavaju preventivnih mjera kako bi “svi zajedno suzbili širenje ove zarazne bolesti”.

“Takođe, molimo sve naše sugrađane koji primjete simptome morbila, kao što su visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa, da se odmah jave nadležnim zdravstvenim institucijama. Pravovremena reakcija i prijava slučajeva ključni su za efikasnu kontrolu širenja bolesti”,istakli su u saopštenju.

Naglasili su da će Dom zdravlja raditi u punom kapacitetu kako bi pružila adekvatnu zdravstvenu zaštitu svim građanima.

“Apelujemo na saradnju i odgovornost svih sugrađana u borbi protiv morbila”zaključili su u saopštenju.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas