ESCOBAR ZA RSE: Dodik pravi ‘štetu’, ali nema straha od otcjepljenja RS

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa govorio je o stanju na Kosovu, osvrnuvši se na odluku o zabrani srpske valute. Potvrdio je da nije uspio da ubijedi premijera Kosova Albina Kurtija da suspenduje tu odluku dok Evropska unija, SAD i Vlada Kosova ne pronađu dugoročno rješenje, kao što je elektronski transfer evra kroz kosovski sistem.

Priznao je da postoji, kako je rekao, “mnogo razočarenja ovom Vladom Samoopredeljenja, ne samo u Vašingtonu, već i u Briselu, Rimu, Berlinu i Parizu”.

Escobar je dodao da nije dobio nikakvu garanciju od premijera Kosova kada je riječ o unapređenju nacrta statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

“Mi ćemo uvek biti bliski prijatelj Kosova, ali to ne znači da nećemo imati razlike u mišljenjima sa pojedincima i sa pojedinačnim vladama i mislim da se tu sada nalazimo. Ulazimo u period u kome imamo manjak komunikacije i mi, makar sa američke strane, radimo sve što možemo da popravimo taj odnos”, rekao je Escobar.

RSE: Na konferenciji za medije s predsjednicom ste kazali da ne mora samo Kosovo da donese teške odluke. Koje teške odluke se traže od Srbije u ovom trenutku?

Eskobar: Pod jedan, da prestane s kampanjom povlačenja priznanja (nezavisnosti Kosova). Da shvati da će jednom, kad se uspostavi Zajednica, biti novih priznanja. Dodatno, tražimo od Srbije da osigura da sve odluke koje su donesene tokom Briselskih razgovora budu ireverzibilne, to jest lične karte, carinska dokumenta i druge stvari koje moraju biti ugrađene u zakonodavstvo. Drugim riječima, moraju biti unijete u pravni sistem Srbije, ne može biti urađeno nekako ad hoc. Tako da – od Srbije se mnogo toga traži. Najvažnije, ima stvari koje nisu povezane s dijalogom, a koje tražimo od Srbije. Najvažnije je da mi želimo odgovornost za napad 24. septembra. Ne samo (Milan) Radoičić, svi koji su u tome učestvovali moraju biti izvedeni pred lice pravde.

‘Neprihvatljivo’ što je Radoičić još na slobodi

RSE: Kako komentarišete to da je Milan Radoičić i dalje na slobodi?

Eskobar: To je neprihvatljivo. Mi smo rekli i javno i privatno da on mora biti priveden pred lice pravde, da je on međunarodni bjegunac pod američkim sankcijama i da on ne može biti slobodan čovjek.

RSE: Da li SAD vidi ikakvu povezanost između ovih napada i Srbije kao države?

Eskobar: Mislimo da ima neke finansijske i organizacijske povezanosti, ali to detaljnije istražujemo. Ali, kada govorimo o zločinima koji su počinjeni, mislim da je kosovska policija kompetentno provela istragu. Nismo morali da sprovodimo istragu, imamo obavještajne informacije, a rezultati istrage se pomno prate u odnosu na to kako mi razumijemo (šta se desilo). Mi ne tražimo od Srbije da sprovede istragu o 24. septembru, mi tražimo odgovornost.

Zašto Dodik priželjkuje pobedu Trumpa

RSE: Prešla bih na Bosnu i Hercegovinu. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, u medijskim nastupima priželjkuje pobjedu Donalda Trumpa na izborima za predsjednika SAD i kaže da u tom slučaju ne bi oklijevao da proglasi nezavisnost. Te izjave uznemirile su bh. javnost. Ima li mjesta za strah u tom slučaju?

Eskobar: Najprije, ne. Međunarodna zajednica posvećena je nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage u BiH. Imamo visokog predstavnika s ogromnim ovlašćenjima. I NATO je više puta ponovio da neće dopustiti bezbjednosni vakuum u BiH. Tako da, Dodikove izjave nanose štetu, ali ne mislim da osiromašeni entitet od 750.000 ljudi, koji stalno povećava svoj dug, ima kapacitet da se suprotstavi NATO-u ili da proglasi nezavisnost koja bi bila održiva.

RSE: Dakle, BiH može imati bezbjednosne garancije NATO-a?

Eskobar: Može.

Izvor: RSE

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas