EURO 2024: Koliko se očekuje da će Njemačka zaraditi?

Foto: uefa.com

Očekuje se da će nogometni turnir Euro 2024. Njemačkoj donijeti dodatnih milijardu eura od stranih posjetitelja koji dolaze gledati takmičenje najboljih reprezentacija Starog kontinenta, koje počinje u petak navečer, pokazalo je novo istraživanje.

To će pojačati ekonomsku proizvodnju zemlje za oko 0,1 posto u drugom tromjesečju, prema studiji koju je proveo institut Ifo iz Münchena.

“Na početku Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. u Njemačkoj, dolasci i noćenja stranih gostiju porasli su za 25 posto”, rekao je Gerome Wolf, istraživač Instituta Ifo, prenosi Politico.

“Uzmemo li to kao osnovu za Europsko prvenstvo 2024., možemo očekivati ​​više od dodatnih 600 hiljada stranih turista i 1,5 miliona dodatnih noćenja tokom prvenstva”, dodao je.

“Međutim, učinak će biti samo kratkotrajan, što znači da će izvoz usluga zbog turista koji se vraćaju kući nakon završetka Eura 2024. vjerovatno ponovno pasti u trećem tromjesečju i, u konačnici, ostati isti”, zaključak je studije.

Europsko nogometno prvenstvo — koje je Njemačka osvojila tri puta — održat će se na 10 stadiona u zemlji od Olympiastadion Berlin do Volksparkstadion u Hamburgu.

Njemačka će u petak navečer otvoriti Euro utakmicom protiv Škotske u minhenskoj nogometnoj areni.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas