FAŠIZAM PO MJERI SRBIJE: Tradicionalne vrijednosti i litijum

Diktature se održavaju i inžinjeringom ljudskih duša, pa se tako nepodobni pisci šalju u gulage, ubijaju, pale se knjige, ali to se radi u ozbiljnim diktaturama. Srbija to nije, ali ne zato jer njene vlasti nemaju tih afiniteta već zato jer nisu ni za to sposobne

Krenimo prvo sa jednom parolom.

“Protiv dekadencije i moralne truleži! Za vaspitanje i običaje u porodici i državi!”

Nagradno pitanje glasi: “Kom periodu pripada ova parola?”

Ukoliko je vaš odgovor da ona pripada sadašnjem trenutku, ili relativno bliskoj prošlosti, mogli bi reći da je razumijemo zašto tako mislite jer nije rijetkost da je čujemo danas, ili da smo čuli nešto slično u relativno bliskoj prošlosti.

Ovako nešto, recimo: “Nekako u vremenima u kojima živimo, kada su tradicionalna porodica i uopšte neke tradicionalne društvene vrednosti stalno na udaru raznih interesnih grupa, onda je važno da se sistemski deluje.” Autorstvo pripisujemo Aleksandru Šapiću, gradonačelniku Beograda.

Ili ovako: “Tradicionalna porodica mora doći na prvo mesto u našem društvu”. Pripisujemo ovu mudroliju Bošku Obradoviću, lideru srpskog pokreta “Dveri”

Željka Markić je, recimo, jednu svoju kampanju vezala uz slogan: “Za obitelj”. Kakvu obitelj? Tradicionalnu, razumije se, a tradicija, znamo to se veže uz običaje.

Glede onog prvog dijela, dekadencije i moralne truleži, skoknućemo očas posla do Crne Gore i to u izbornopredsjedničku 2018. godinu. Tad je predsjednički kandidat Srpske koalicije Dobrilo Dedeić rekao slijedeće:

“Ruski model podrazumijeva i zabranu održavanja takozvanih ‘Parada ponosa’ u trajanju od 99 godina, modalitete da se ne ugroze interna individualna prava pripadnika gej populacije, ali i da se spriječi društvena dekadencija i anarhizam”.

Kad smo donekle zadovoljili nacionalne ključeve, vidjeli smo da srpski predstavnici ipak odskaču i ako ste samim tim pomislili da je ona izjava sa početka preuzeta baš iz Srbije ili već nekog od predstavnika srpskog naroda, pogriješili ste.

Točan i tačan odgovor je: Berlin, 10. maj 1933. godine. Umniji poznavaoci kalendarskih prilika sjetiće se da je tog dana, odnosno noći spaljeno nekoliko desetina hiljada “nepodobnih” knjiga, a sve je pratila i parola: ““Protiv dekadencije i moralne truleži! Za vaspitanje i običaje u porodici i državi!”

Iz svega onda možemo izvući i zaključak da duh nacističke Njemačke živi i danas tu kod nas i da na knjige nepodobnih autora, ili predstave, filmove, pjesme gleda na identičan način kao tog proljeća u Berlinu.

Neće ih paliti, jer to ipak previše podsjeća na Berlin i nacizam, a današnji nacisti/fašisti nisu u stanju ni priznati da su to što jesu. Dakle, paliti ih neće ali će ih zabranjivati. Kao što su zabranili ulaz Feđi Štukanu, glumcu i autoru knjige “Blank” o kojoj je trebao pričati na nedavno održanom književnom festivalu, koji se kliče “Krokodil”, u Beogradu.

Štukana su, znamo to, zadržali na beogradskom aerodromu, da bi ga slijedeći dan vratili tamo ‘oklen’ je i došao, dakle u Sarajevo i to nije prvi put da je imao sličnih problema na granici sa Srbijom.

Činjenica da ne postoji nikakvo objašnjenje za zabranu ulaska, odnosno za procjenu da predstavlja bezbjednosni rizik za Srbiju, ostavlja prostora za različite teorije poput one da je to zbog učešća u protestima protiv vlasti u Srbiji, javne kritike, ili tematike knjige za koju će Štukan reći da je provokativna.

Možda je i sve to skupa, a možda i nije. Ne znamo, niti ćemo znati, baš kao što je to slučaj i sa brojnim antiratnim aktivistima ruskog podrijetla koji žive u Srbiji, a kojima se ne produžuju boravci jer, kažu, predstavljaju rizik za bezbjednost.

Diktature se održavaju i inžinjeringom ljudskih duša, pa se tako nepodobni pisci šalju u gulage, ubijaju, pale se knjige, ali to se radi u ozbiljnim diktaturama. Srbija to nije, ali ne zato jer njene vlasti nemaju tih afiniteta već zato jer nisu ni za to sposobne.

I kamo sreće da treba zazirati samo od knjiga i njihovih autora. Riječ je ubojita i u glumaca, novinara, a kako slika govori više od hiljadu riječi, onda i od fotografa, slikara…

Opasnosti, kao što vidimo, stižu sa svih strana i treba biti oprezan i ne dozvoliti njihov upliv u kaljugu nacionalnog bića. Jedna od njih zove se “Mirëdita, dobar dan”, festival koji već 11 godina promoviše kosovske umjetnike, a ponekad i beogradske u Prištini.

Ove godine, održavanje festivala se pomjeralo zbog izbora u Srbiji pa je tako ispalo da je moguće održavati ga jedino krajem juna. Nekako, krajem tog juna biva i mitski Vidovdan. Onaj kad su, kako je Vuk Drašković to lijepo sročio, „Turci pobedili, a Srbi nisu izgubili“. Na Kosovu, razumije se.

„Izričito sam protiv održavanja festivala ‘Mirdita, dobar dan’ koji godinama unazad direktno falsifikuje i menja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa, izuzimajući činjenicu da je ono srpsko, čime organizatori ovog festivala dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije. Organizatori su ovoga puta su otišli i korak dalje i isti festival su zakazali baš na Vidovdan, 28. juna, gurajući direktno prst u oko celom srpskom narodu i srpskoj državi”. Ovaj citat pripada Aleksandru Šapiću.

“Doći u Beograd na Vidovdan znači sprovoditi vrstu kvazi kulturnog iživljavanja. Dakle, nije im dovoljno što nam narod na Kosovu i Metohiji maltretiraju, što ga šikaniraju, što ih progone, što ih ubijaju, nego još hoće da dođu u naš glavni grad, na naš najsvetiji praznik i da nas nateraju, da ih oberučke prihvatimo i budemo sve srećni i zadovoljni zbog toga što nam rade. To je svojevrsni mazohizam, mogu slobodno da kažem i apsolutno sam uveren da tako nešto u Beogradu, a pogotovo na Vidovdan, ne treba ni da se podrži, ni da se održi”. Ministar kulture, Nikola Selaković.

“Ako ne odgovori država ostaće prostor da građani sami kažu šta misle o takvoj gadosti. Da sam u BIA ili MUP-u niko od učesnika festivala ne bi prešao administrativnu liniju i stigao da vređa Srbiju u Beogradu. I to je još jedan od razloga zašto sam toliko smetao i smetam zapadnim zašitnicima tzv. Kosova”. Potpredsednik vlade, Aleksandar Vulin.

„’Mirdita, dobar dan’, čije je održavanje najavljeno u Beogradu, treba otkazati, jer je reč o manifestaciji koja podriva ustavni poredak“. Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o djeci i porodici.

„Videćemo šta će to biti. Ja sam rekao da je to skup visokog rizika. Reč je o prostoru koji nije javni. Ne učestvuju naši državni organi. Mi apelujemo da se taj događaj otkaže. Šta će dalje država da preduzima u ovom trenutku ja ne mogu da kažem“. Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova.

Država je pustila da umjetnici krenu, ali poruke su naišle na plodno tlo, pa iako festival nije otkazan, na dan kad je trebalo biti otvaranje, nakon što se ispred Dorćol placa gdje je festival trebao biti otvoren okupila grupa tzv. huligana, navijača, odnosno predstavnika države i policije, od ministra policije je stiglo naređenje da se festival i svako okupljanje ima otkazati.

Da se ne dira u tanana osjećanja države, naroda, da se sačuva kaljuga iz koje su isti taj dan izvirile šetnje i najavljeni protesti opet protiv kopanja litijuma, da se skrene pažnja i sa saobraćajne nesreće u kojoj je pijana gospođa u gradskoj vožnji vozeći stotinjak na sat, zgazila jedno dijete. Ispostaviće se da bi ta gospođa mogla biti uposlenica TV Pinka.

I zato kad čujete da je država “protiv dekadencije i moralne truleži! Za vaspitanje i običaje u porodici i državi”, a vi stanete iza svega toga, znajte da će biti i kopanja litijuma, da će biti i još nastradalih u saobraćajkama, ulicama, školama…

A kad čujete da se poziva na “tradicionalne vrijednosti” treba da znate da to znači fašizam.

I tu treba staviti tačku.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Čitajte još: 

NAKON SLIKA KATAKLIZME: Tužilaštvo KS otvorilo istragu o ekocidu na Crnom vrhu kod Tešnja

INTERVJU MAJA SEVER: Nevjerojatna je nemoć i Sarajeva i međunarodne zajednice da se odupru kriminalizaciji klevete u RS

————————————————————————————————————————————————————————————————————————-Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Dejan KOŽUL (Beograd)

Dejan Kožul je novinar i dopisnik više medija sa prostora bivše Jugoslavije, više od osam godina uređuje i vodi radijsku emisiju KUPEK, koju emitiraju BH Radio, Radio Republika (Novi Sad), Radio Rojc (Pula), KLFM (Split) te Radio aparat (Beograd), za koju kaže da je naslobodnija moguća teritorija jer nema tabua.

Dejan KOŽUL (Beograd)

Dejan Kožul je novinar i dopisnik više medija sa prostora bivše Jugoslavije, više od osam godina uređuje i vodi radijsku emisiju KUPEK, koju emitiraju BH Radio, Radio Republika (Novi Sad), Radio Rojc (Pula), KLFM (Split) te Radio aparat (Beograd), za koju kaže da je naslobodnija moguća teritorija jer nema tabua.