FILM “HEROJI HALIJARDA” PROMOVISAN NA SFF-U: Četnici prikazani kao pozitivci

U sklopu programa SFF-a juče je održan “Cinelink Drama Showcase Telekoma Srbija” na kojem je predstavljen srbijanski film Radoša Bajića “Heroji Halijarda”.

Sama činjenica da se dešava promocija ovog filma je propust koji je iznenadio mnoge.

Prvo se na društvenim mrežama oglasio novinar Dragan Bursać koji je skrenuo pažnju na to o čemu se radi u filmu.

Ljudi, jeste li vi normalni??? Dopustili ste prezentaciju četničke serije i filma na Sarajevo Film Festivalu. Za one koji ne znaju “Heroji Halijarda” je četnička drama Radoša Bajića. Hoću da vjerujem kako je ovo neistina“, poručio je Bursać.

Bavimo se produkcijom i filmom već 18 godina. Ovo je do sada naš najveći i najambiciozniji projekt“, kazao je danas u Sarajevu Nedeljko Bajić, producent filma i direktor produkcije Contrast studios.

 

Autor filma je Radoš Bajić, koji je ranije govorio o filmu:

“U tim i takvim uslovima, srpski narod je pokazao svoju humanost, čovjekoljublje, dobročinstvo i herojstvo. Naš projekat zato nije spektakl radi spektakla, iako u njemu imamo i monumentalne sekvence koje odražavaju herojstvo, već je priča duboko lična i data je iz vizure jedne srpske porodice kroz čiju se sudbinu prelamaju ključni događaji tog vremena“, kazao je Bajić.

Redakcija N1 je kontaktirala organizaciju Sarajevo Film Festivala, iz koje su kazali:

“U cilju objektivnog informisanja javnosti, želimo naglasati da navedeni film nije prikazan na festivalu, već su u okviru slotova za predstavljanje novih, budućih projekata, prikazani inserti filma koji je u produkciji. Naglašavamo da navedeni sadržaj nije bio dogovoren te da Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste“, kazala je Andrijana Copf, glasnogovornica Sarajevo Film Festivala.

Inače u opisu filma se navodi da je film “Heroji Halijarda” ustvari priča o tri brata Jović i njihovoj porodici koja se nalazi raskovana između različitih ideologija.

Igrani film “Heroji Halijarda” realizovan je uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade AP Vojvodina u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas