HOĆE LI SE NAĆI NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Milorad Dodik čeka odluku Suda BiH

Optužnica protiv lidera SNSD-a nije ni prva, vjerovatno ni posljednja koja je vraćena na doradu, a Sud BiH će u zakonskom roku donijeti odluku i o njoj i o izuzeću sutkinje

Vjerovatno ni tužioci ne bi mogli izbrojati koliko im je krivičnih prijava podneseno protiv Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska i SNSD-a, malo je onih koji nisu kucali na vrata domaćih tužilaštava kako bi ga prijavili, a da apsurd bude još veći, Dodik je nedavno prijavio i samoga sebe.

DODIKOVA SUMNJA

Nadaju se mnogi da je konačno Dodiku na naplatu stiglo ismijavanje bh. pravosuđa, jer je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine početkom augusta podiglo optužnicu protiv njega i direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, a zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

Optužnica je potom vraćena na doradu, pa izmijenjena ponovo dostavljena Sudu BiH 24. augusta. Advokat Goran Bubić, branilac Milorada Dodika, tražio je od Suda BiH izuzeće sutkinje kojoj je dodijeljena na potvrđivanje podignuta optužnica.

Kako je objašnjeno iz Suda, po prijedlogu će se postupati po redovnoj, zakonom propisanoj proceduri, te će se odlučivati na opštoj sjednici Suda.

– Sud je zaprimio podnesak naslovljen kao ‘Obrazložen prijedlog branioca Dodika za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović’. Navedeni podnesak sadrži prijedlog za izuzeće sudije Ćosić Dedović, kako se navodi u podnesku, zbog postojanja okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost, kazali su iz Suda za Detektor.

Dodik je podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Tužilaštva BiH Nedima Ćosića svega nekoliko dana nakon što je podignuta optužnica protiv njega i Lukića, a obrazložio je kako je tužilac podizanjem optužnice imao namjeru da nanese štetu instituciji predsjednika Srpske i v. d. direktora Službenog glasnika iako je Ćosić tek jedan od troje tužilaca koji su radili na optužnici.

Na pitanje da li je određen termin opšte sjednice Suda na kojoj će se odlučivati o izuzeću sutkinje Ćosić Dedović i kada se može očekivati odluka o optužnici protiv Dodika, iz Suda BiH nam odgovaraju: “Sve radnje po pitanju odlučivanja o optužnici bit će preduzete u zakonom propisanom roku i na način propisan zakonom, pravilima i praksom Suda. Opšta sjednica će biti zakazana i održana kada se steknu formalni uslovi za njeno održavanje.”

Kako smo već napisali, optužnica protiv Dodika nije prva koja je bila na doradi, jer se godinama ukazuje na to da je veliki broj vraćenih optužnica, naročito u predmetima korupcije i kriminala, ali i ratnih zločina. Bilo je optužnica koje su vraćane na doradu po dva i više puta.

DOKAZ SLABOSTI

Za petak su najavljeni mirni protesti ispred Tužilaštva BiH, a Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu i prava Srba u Federaciji BiH, kaže da je “cilj skupa da kažemo da je optužnica protiv Dodika i Lukića čisto politička i da je skovana ekspresno”.

– Uzalud mu je Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, kupovao vrijeme, tokom istrage i podizanja optužnice, da bi mu omogućio kreiranje i demonstraciju histerične kampanje poslušnika, ali ne i naroda, protiv akta podizanja optužnice protiv njega. Najavljene demonstracije pred Sudom i Tužilaštvom BiH zbog podizanja optužnice samo su dalje pokazivanje slabosti, nikakve moći, smatra novinar Slobodan Vasković.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas