IMOVINA DRŽAVNIH MINISTARA: Milioner Selvid Hurtić je daleko iznad svih

Prema novim podacima Centralne izborne komisije o imovinskim kartonima izabranih predstavnika, najbogatiji državni ministar je bez premca Selvid Hurtić. On je ministar za ljudska prava i izbjeglice, a posjeduje imovinu koja se procjenjuje na 13,3 miliona KM. U toj imovini su višemilionski stanovi, zemljišta, poslovni prostori, garaže…

Ministar sigurnosti Nenad Nešić je jedan od onih koji nisu bili kandidati na prethodnim izborima, pa za njega koristimo zvanične podatke Centra za istraživačko novinarstvo.

Prema podacima koji su zvanični, Nešićeva imovina vrijedna je 680.000 KM, od čega stanovi u BiH i Crnoj Gori koštaju pola miliona maraka. Vrijednost imovine zavedene po imenom Nešićeve supruge iznosi oko 330 hiljada KM.

Još jedan od ministara koji dolaze iz RS-a je Zoran Tegeltija, odlazeći ministar finansija i trezora. On je na prethodnim izborima bio kandidat za Predstavnički dom Parlamenta BiH. Tegeltijina imovina se, prema novom imovinskom kartonu, procjenjuje na 330.000 KM u šta spadaju stan, vikendica i štedni račun. Tegeltija je prijavio i kredit od 40.000 KM. Njegova supruga je prijavila imovinu od 176.000 KM i kredit od 50.000. Jedno od djece ima imovinu vrijednu 260.000 KM u šta spadaju automobil i stan, a drugo ‘samo’ 60.000 KM, odnosno automobil Volvo XC 60.

Staša Košarac je i dalje ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a s obzirom da nije bio kandidat na prethodnim izborima, i za njega koristimo zvanične podatke CIN-a. Prije četiri godine on je u imovinskom kartonu prijavio imovinu vrijednu 226.000 KM u šta spada stan, poslovni prostor i automobil.

Sada prelazimo na Federaciju BiH i prvi čiju imovinu analiziramo je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

Konaković je prijavio imovinu u iznosu od 295.000 KM u šta spadaju kuća i automobil. Njegova supruga je prijavila imovinu od čak 8,5 miliona KM u šta spada zemljište koje je naslijedila i koje vrijedi višpe od 4 miliona, poslovni prostor skuplji od 3 miliona KM i stan od 760.000 KM.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez ima prijavljenu imovinu od 357.000 KM u šta spadaju stan, kuća, zemljište, poslovni prostor, automobil i štedni račun. Ima i prijavljen kredit od 30.000 KM. Supruga je prijavila automobil i štedni račun ukupne vrijednosti nešto malo iznad 12.000 KM.

Sljedeći je novi državni ministar prometa i komunikacija Edin Forto. On nije bio kandidat na izborima pa i za njega koristimo podatke CIN-a.

Ukupna vrijednost njegove prijavljene nepokretne imovine iznosi 837 hiljada KM. U to su uračunati stan i zemljište. Forto posjeduje i dionice u nekoliko kompanija.

Davor Bunoza je državni ministar pravde iz HDZ-a, a o njegovom imovinskom kartonu se malo zna i poznato je da posjeduje stan u Mostaru i automobim Citroen C4.

Ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak posjeduje stan od 75 kvadrata u Sarajevu i automobil Peugeot 307.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas