IZDATO UPOZORENJE: Očekuju se nove poplave, evo i u kojim dijelovima zemlje

Foto: Arhiv/ Anadolija

Nadležne službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo izdala je važno saopćenje za sve nadležne subjekte, institucije i stanoviništvo. Iz te su agencije nakon sagledanih parametara izdali upozorenje na moguće vanredno hidrološko stanje.

Prognoziraju porast vodostaja uslijed novih padavina na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne. Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne u Federaciji BiH.

– Bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Krivaja, Spreča, Usora, Tinja te Una i Sana u FBiH, upozoravaju.

U naredna tri dana prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na području: srednjeg i donjeg dijela sliva rijeke Bosne te na slivu rijeka Une i Sane.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Zeničkodobojskom, Tuzlanskom te Unsko-sanskom kantonu.

– Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez, saopćili su iz Agencije.

Dodali su da nadležne službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

Upozorenje je izdao i Hidrometeorološki zavod Republike Srpske koji je najavio da se na području cijele Republike Srpske u periodu od 30. maja do 6. juna očekuju lokalne nepogode uz jače pljuskove sa grmljavinom.

Kako je navedeno u Dopunskom meteorološkom i hidrološkom biltenu, nestabilno vrijeme koje traje tokom većeg dijela maja nastaviće se i narednih dana u cijelom regionu Zapadnog Balkana.

– Dnevni razvoj oblaka donijeće jače pljuskove sa grmljavinom, lokalne nepogode uz obilne padavine u kratkom periodu, a ponegdje se očekuje i pojava grada. Nestabilno će biti tokom cijelog perioda, a u utorak 30. maja popodne i uveče i u srijedu 31. maja očekuju se jače nepogode i lokalno obilnije padavine na sjeveru i sjeveroistoku, stoji u biltenu.

Prema njihovima navodima, zbog lokalnog karaktera pljuskova nije moguće unaprijed znati tačnu lokaciju pojave obilnih padavina, a količina padavina će znatno varirati.

Iz Zavoda upozoravaju da jake padavine u kratkom vremenskom periodu mogu izazvati pojavu i izlivanje bujičnih vodotokova, probleme sa oborinskim vodama i pojavu poplava.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno – spasilačke jedinice pozvali su građane Banje Luke na dodatni oprez, te da zbog najavljenih padavina preduzmu sve mjere i radnje zaštite lične sigurnosti i imovine.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas