IZJAVE MILORADA DODIKA O “PROGONU” ŠMITA: Od hapšenja, preko kubura, do jaja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zaprijetio je visokom predstavniku, kojeg ne priznaje, da će ga, ako se pojavi u Republici Srpskoj, MUP RS uhapsiti, a onda “izbaciti” sa teritorije Republike Srpske. Na Dodikove izjave reagovao je Kristijan Šmit kojije rekao da se sprema za posjetu Repubici Srpskoj i Banjaluci.

Sve je počelo intervjuo koji je Predsjednik Republike Srpske dao za Federalnu televiziju.

Nije prošlo ni pet dana priča je drugačija:

Evo kako je to izgledalo:

5.9.2023

Visoki predstavnik od sljedeće sedmice neće moći ući u RS. Otići ću na sud, nećete me zatvoriti i ako me presudite – kaže Milorad Dodik u intervjuu za Mrežu na FTV.

Dodik je istakao da je Šmit došao da razvlasti Republiku Srpsku.

– Zato što njegovi preci 1941. godine to nisu mogli. Šta je Njemačka? Imate situaciju: Njemačka odbacuje podršku Republici Srpskoj, a banka kaže mi ne prihvatamo odluke savezne vlade i ostajemo u tom ugovoru. Mi to nećemo otkazati, a ako oni budu osporavali ugovor, mi ćemo ih tužiti. Oni znaju da će izgubiti – naveo je Dodik.

– Šmit više neće dobijati pratnju. Ako saznamo da je ušao, biće izbačen iz Republike Srpske. Od iduće sedmice on neće moći ući u Republiku Srpsku. Eto, neka proba – rekao je Dodik.

6.9.2023 Uredba o hapšenju Kristijana Šmita

Pripremamo uredbu o hapšenje i deportaciji Kristijana Šmita iz Republike Srpske, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

“Ako on dođe na neki sastanak u Republici Srpskoj, biće izbačen.” rekao je Dodik.

Istakao je da će policijske stanice imati zadatak.

“Čim saznaju da se Schmidt nalazi u Republici Srpskoj imaće zadatak da organizuju jedinice da ga izbace” naveo je Dodik.

7.9.2023 : Ne nosimo ni mi kubure

“Rekao sam Sarazinu ozbiljno da Šmit ne dolazi u RS. Danas je otišla instrukcija policiji. I Crnadak govori, naoružani su oni koji čuvaju Šmita, pa šta smo mi, ne nosimo mi kubure i praćke, izjavio je Milorad Dodik.

10.9.2023 : Neće biti primjena sile

“Niko od nas neće primijeniti nikakvu silu, to je više bildanje mišića koje će da on pokuša, ali biće upoznat s tim da ne može da uđe u nijednu zgradu naših institucija niti održati sastanak sa bilo kim na zvaničnom mjestu. Nećemo primijenjivati silu, ali će mu biti uručena poruka da nije dobrodošao i zbog njegove sigurnosti bi mu bilo bolje da se što prije vrati”, rekao je Dodik

“Mislim da, svaki put kada se odluči na taj način da provocira, on će imati više neugodnosti nego ja. Jednog dana ćemo ga istjerati, ne nogom u du*e, ali svakako nogom u političkom izboru” poručio je Dodik.

10.9.2023 : Jajima na Šmita

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na Jahorini da će visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, ako se pojavi u ovom dijelu države, dočekati jajima.

“Oni se plaše toga da li ću ja okupiti pet hiljada ljudi da Schmidta gađaju jajima kada se pojavi u Republici Srpskoj. Prošlo je vrijeme tenkova i pušaka, prošlo je vrijeme i paradajza, pa moramo jajima”, rekao je Dodik na izbornoj skupštini Mladih Saveza nezavisnih socialdemokrata.

Izvor: buka.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas