KANTONALNI SUD U SARAJEVU: Ukinuta presuda Amiru Zukiću i ostalima

Foto: BIRN BiH

Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su Amir Zukić, Safet Bibić, Esed Džananović, Ramiz Karavdić i Senad Trako proglašeni krivima za primanje dara i nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja 2016. godine, a Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni, te je predmet vraćen Općinskom sudu na ponovno odlučivanje.

Zukić, koji je u to vrijeme bio generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, prvostepenom presudom Općinskog suda osuđen je na tri godine zatvora, koliku kaznu je dobio i Džananović, tadašnji izvršni direktor za Elektrodistribuciju “Elektroprivrede BiH”.

Bibić, koji je bio tehničar na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i član više upravnih i nadzornih odbora, osuđen je na šest godina, Karavdić na dvije, a Senad Trako, tadašnji funkcioner Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), na godinu i po zatvora.

Oni su proglašeni krivima za primanje dara i trgovinu uticajem nezakonitim posredovanjem prilikom zapošljavanja više lica, od kojih su traženi iznosi od 11.000 do 20.000 maraka. Novac je, kako se navodi, u nekim slučajevima predavan, a u nekima nije, jer je došlo do hapšenja optuženih.

“Obavještavamo vas da je doneseno rješenje kojim se ukida prvostepeno rješenje i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje. Spis vraćen Općinskom sudu dana 26. aprila 2023. godine”, odgovoreno je za Detektor iz sarajevskog Kantonalnog suda.

Prvostepenom presudom je naloženo oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi od Bibića u ukupnom iznosu od oko 80.000 maraka, a od drugih su oduzeti telefoni kojima su razmjenjivali poruke prilikom činjenja krivičnih djela. Oduzimanje imovinske koristi od Zukića i drugih je odbijeno jer nije došlo do primopredaje novca.

Sarajlić, također funkcioner SDA, oslobođen je po jednoj tački optužnice, a Nedžad Trako po više tačaka. Pojedinih tačaka oslobođeni su i Zukić, Bibić te Senad Trako. 

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je 2017. godine, a tokom suđenja je saslušano 110 svjedoka i vještaci, te uvedeno 300 materijalnih dokaza. Prvostepena presuda je izrečena krajem jula prošle godine.

Izvor: detektor.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas