MINISTARSTVO CIVILNIH POSLOVA: Teritorija BiH očišćena od kasetne municije

Foto: EPA-EFE

Na 11. sastanku zemalja članica Konvencije o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera kasetne municije u Ženevi, predstavljeno je zvaničan izvještaj o završetku zadataka čišćenja kasetne municije u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj je predstavio direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović, koji je naglasio da su svi zadaci u vezi s članom 4. Konvencije uspješno izvršeni. Kontaminacija BiH kasetnom municijom nastala je tokom proteklog rata i obuhvaćala je površinu od 14,61 km2 na 140 lokacija širom zemlje. Kasetna municija odnijela je 195 ljudskih života.

Ministarstvo civilnih poslova BiH zajedno s partnerima i donatorima uložilo je maksimalne napore na ostvarivanju ovog cilja. Veliku zahvalnost Ministarstvo izražava svim donatorima, posebice Vladi Kraljevine Norveške, koja je pružila značajnu podršku ovom naporu. Zahvaljujući njihovom zalaganju, danas možemo reći da je BiH slobodna od kasetne municije.

Unatoč postizanju ovog cilja, Ministarstvu civilnih poslova BiH predstoji borba s preostalim minskim eksplozivnim sredstvima. Svi donatori su pozvani da nastave pružati podršku kako bi zemlja bila potpuno sigurna do 2027. godine kada je u pitanju prijetnja od minskih eksplozivnih sredstava.

Izvor: klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas