MINISTARSTVO FINANSIJA BIH UPLATI, BANKA VRATI : Crnolistaši bez plata!

Banke u FBiH su po automatizmu blokirale račune osobama s crne liste, pojedinci se već žalili, ali sankcije SAD udarile gdje najviše boli – na novčani

Foto: Čavara, Cvijanović, Kajmaković. Avaz / Pixsell

Kompletna struktura pojedinaca, privrednih i drugih subjekata koji su se našli na njihovom udaru, stenje pod teretom američkih sankcija.

Jedan od efekata njihovih aktivnosti na podrivanju Dejtonskog sporazuma i opstrukcijama na putu BiH prema euroatlantskim integracijama je i činjenica da su sankcije “udarile” i tamo gdje najviše boli, pa je neizvjesno hoće li crnolistaši, uposleni u institucijama na svim nivoima vlasti, dobiti svoju sljedeću plaću.

Državne tužiteljice

Osim članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, plaće iz budžeta institucija BiH očekuju i dojučerašnji savjetnik, a trenutni konzul BiH u Rijeci Milan Tegeltija, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara, državne tužiteljice Diana Kajmaković i Gordana Tadić.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH nisu nam znali odgovoriti hoće li njihova primanja zaista i doći u ruke korisnicima. Isto važi i za one koji su u penziji – poput Osmana Mehmedagića.

Za “Avaz” pojašnjavaju da će sredstva, a u srijedu ili četvrtak je planirana isplata plaća, na osnovu podataka koji su pohranjeni u sistemu, biti uplaćena na račune uposlenih.

Nikakve veze

Ako ona budu doznačena na već blokirani račun i banke ne budu vršile isplate prema korisnicima, dužne su novac vratiti na račun Ministarstva finansija i trezora BiH. U Ministarstvu finansija BiH smatraju da se radi o odnosu klijenta i banke, koji s ovom institucijom nema nikakve veze, pa zato ne znaju na koji način i kada ovaj problem može biti prevaziđen.

Podsjećamo, banke u FBiH su po automatizmu blokirale račune osobama s crne liste. Oni su to pokušali riješiti otvaranjem računa u bankama u RS, ali su ih i one odbile.

Poslao pismo, ali pravila jasna

Čavara je nedavno čak i pisao predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto i ministrima finansija i pravde Srđanu Amidžiću i Davoru Bunozi, žaleći se da su mu ugrožena osnovna radnička i ljudska prava. On je naveo da je do uvrštavanja na crnu listu plaću primao putem računa otvorenog kod Addiko banke, ali mu je ona otkazala saradnju.

Potom je otvorio račun kod Nove banke, ali mu je nedavno i iz ove banke poručeno da žele zatvoriti njegov račun.

Isto važi i za one koji su u penziji – poput Osmana Mehmedagića.

Izvor: avaz.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas