NERMIN BISE: Lana Pudar je na krovu svijeta i dugo će tu ostati

Zamislite da je Michael Jordan bio to što jeste, a da nije imao košarkašku loptu i dvoranu s koševima. Nezamislivo!

Ili, evo još jedno poređenje: da je Roger Federer postao to što jeste bez teniskog terena, reketa i loptica. Naravno, nezamislivo!

Lana Pudar je nadvisila brojne sportske legende svijeta upravo zbog toga što je lišena minimuma uslova za treninge vrhunskih sportaša u svom gradu.

Piše: Nermin Bise

Najbolja juniorka svijeta u plivanju na 200 metara delfin stilom je čudesna Mostarka Lana Pudar. Ova 17-godišnja mega zvijezda jučer se na Svjetskom prvenstvu u Izraelu okitila zlatnom medaljom i isplivala rekordno vrijeme 2:07.20 i tako oborila rekord svjetskih juniorskih prvenstava iz 2017.godine. Kako je moguće najlakše dočarati i približiti to šta je uradila Lana Pudar u Izraelu? Možda scenom s tribina gdje Australci u nevjerici i šoku posmatraju kako Lana do cilja stiže i po dvije, tri sekunde prije osvajačica srebrne i bronzane medalje. Australke, Amerikanke, Britanke, ostatak svijeta Lani je gledao u leđa. Na ceremoniji proglašenja najboljih oko Laninog vrata zasjalo je zlato, a u njenu čast u Izraelu intonirana je pobjednička himna Bosne i Hercegovine, piše Nermin Bise za Tačno.net.

Samo je još jedna (od Lane mlađa) plivačica čudo od djeteta i to Summer McIntosh iz Kanade koja je prije dvadesetak dana napunila 17 godina i koja je svjetska seniorska prvakinja sa zadnjeg prvenstva održanog prije dva mjeseca u japanskoj Fukuoki. Tada je Lani medalja izmakla za sedam stotinki i završila je četvrta. McIntosh nije došla u Izrael na juniorsko Svjetsko prvenstvo i to drugim riječima znači da je Lani otvoren put do najveće stepenice na pobjedničkom podijumu. U budućnosti, u narednih 10-15 godina sigurno ćemo gledati još mnogo utrka gdje će ove dvije mlade plivačice voditi borbu u bazenima diljem svijeta na velikim takmičenjima. No, ostavimo mi Kanađanku za neke druge priče, a posvetimo se našoj bosansko-hercegovačkoj sireni koja plijeni pažnju svjetske plivačke javnosti. Lana Pudar je kontinentalna seniorska prvakinja na 200 metara delfin s Evropskog prvenstva u gradu vječnosti – Rimu. Lanin cilj je sada grad svijetlosti – Pariz, gdje se iduće godine održavaju Olimpijske igre. Naše čudo od djeteta želi donijeti prvu medalju Bosni i Hercegovini s Olimpijskih igara. Lana je jedna i jedina, jedinstvena u svijetu koja dominira, lakoćom pliva i konkurenciju ostavlja za po nekoliko sekundi zaostatka u cilju.

Zašto je jedinstvena u svijetu? U njenom rodnom gradu Mostaru nema olimpijskog bazena. Za svoje uspjehe, sa svojim trenerima Alenom Ćemalović, Goranom Grahovcem i Damirom Đedovićem priprema se i nekoliko stotina kilometara udaljenim gradovima – u Banjaluci ili Sarajevu.

E, sad zamislite da Lana ima bazen u svom gradu, pa možete li zamisliti šta bi sve osvojila i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji? I ovako, bez bazena u Mostaru ova je Mostarka svjetsko čudo. Najvjerovatnije, najveće sportsko svjetsko čudo u ovom trenutku. Ovo što postiže Lana je ravno čudu zbog toga što možemo njena dostignuća porediti s velikanima iz raznih oblasti. Ali, kako zamisliti to da je Ernest Hemingvej bio velikan, a da recimo nije imao papira i pera, bez olovke. Nezamislivo!

Zamislite da je Michael Jordan bio to što jeste, a da nije imao košarkašku loptu i dvoranu s koševima. Nezamislivo!

Ili, evo još jedno poređenje: da je Roger Federer postao to što jeste bez teniskog terena, reketa i loptica. Naravno, nezamislivo!

Lana Pudar je nadvisila brojne sportske legende svijeta upravo zbog toga što je lišena minimuma uslova za treninge vrhunskih sportaša u svom gradu. Posljednje informacije govore da je za gradnju bazena odabrana firma koja će izvoditi radove. Lokacija i novac za bazen su tu i valjda nećemo još mnogo čekati pa da dobijemo bazen konačno i u Mostaru.

Autor ovih redaka je 2016. godine radio s Lanom jedan od njenih prvih intervjua. Tada je imala samo 10 godina i kolekciju od preko 150 medalja sa raznih prvenstava i plivačkih mitinga. Zaključak tog razgovora bio je da će Lana Pudar biti evropska, svjetska i olimpijska šampionka. I evo danas, više od sedam godina kasnije dosta se tih najava ostvarilo. Lana ne preskače stepenice. Još je juniorka i tu u svijetu nema premca. U seniorskim vodama najbolja je u Evropi, a da pokori svijet u seniorskoj konkurenciji neće proći još dugo. Za olimpijsko odličje također ima vremena. Od grada vječnosti do grada svijetlosti. I Rim i Pariz zaslužuju krunisanu kraljicu ovog prelijepog sporta – Lanu Pudar. Kruna iz Rima je tu, u kolekciji. Lana je krenula i po onu iz Pariza. Bez bazena u svom gradu. Ljudi moji, pa da li je to moguće?

Kada je Lana u pitanju, jeste, moguće je!

Izvor: tacno.net

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas