ODLAZAK VELIKANA: Umro je Donald Sutherland

Foto: LA Times

Glumac Donald Sutherland preminuo je u 88. godini nakon duge bolesti.

“Teška srca vam javljam da je moj otac, Donald Sutherland, preminuo. Osobno ga smatram jednim od najvažnijih glumaca u povijesti filma. Nikada ga nije uplašila uloga, bila ona dobra, loša ili ružna. Volio je ono što je radio i radio je ono što je volio, ne možeš tražiti više od toga u životu. Dobro proživljen život”, objavio je njegov sin, također poznati glumac, Kiefer Sutherland.

Rođen je u Kanadi, 17. srpnja 1935., a karijera mu je trajala preko 50 godina. Neke od najzapaženijih Sutherlandovih uloga uključuju atipične ratnike iz filmova kao Dvanaestorica žigosanih, M*A*S*H i Zlato za odvažne, ili detektiva iz trilera Klute. U novije vrijeme glumio je u američkoj televizijskoj seriji Dirty Sexy Money, ali i u franšizi Hunger Games.

U mladosti je bio radijski novinar, a istovremeno je diplomirao strojarstvo i dramske umjetnosti.

Glumačka karijera

Početkom 1960-ih glumi manje uloge u britanskim filmovima i televizijskim serijama, te se isticao uglavnom u hororima s Christopherom Leejom, i u dva navrata u seriji The Saint.

1967. glumi u Dvanaestorici žigosanih, prvom od tri ratna filma kojima postiže uspjeh. 1970., glavni je glumac u trileru Klute zajedno s Jane Fonda, s kojom je 1972. producent antiratnog filma F.T.A. 1970-ih glumi niz glavnih uloga, kao u psihološkom hororu Ne okreći se (1974.), ratnom trileru The Eagle Has Landed (1976.), naslovnu ulogu u biografskom filmu Il Casanova di Federico Fellini (1976.), ili u znanstveno-fantastičnom filmu Invazija tjelokradica (1978.).

Uspjeh postiže i epskim filmom Novecento Bernarda Bertoluccija, kao i dramom Obični ljudi (1980.), redateljskim prvijencem Roberta Redforda.

Tokom 1980-ih i 1990-ih, neke od najpoznatijih Sutherlandovih uloga su u južnoafričkoj drami A Dry White Season (1989.), u akcijskom filmu Backdraft (1991.) i u drami Six Degrees of Separation (1993.).

Izvor: index.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas