ODOBREDNJE FDA: Musku dozvoljeno da ugradi čip u ljudski mozak

Kontroverzni milijarder Elon Musk dobio je odobrenje da započne eksperimente na ljudima za svoj projekat koji ima za cilj uspostavljanje direktne komunikacije između ljudskog mozga i kompjutera.

Njegova kompanija Neuralink dobila je zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) da po prvi put testira moždani čip na ljudima. Neuralink je ovo opisao kao “važan korak koji će jednog dana omogućiti pomoć velikom broju ljudi”.

Musk je od 2019. govorio da bi njegovoj kompaniji trebalo se dozvoliti da započne klinička ispitivanja na ljudima za projekat, za koji vjeruje da će “izliječiti ozbiljne bolesti poput paralize i sljepoće”.

Osnovan 2016. godine, Neuralink je prvi put podnio zahtjev za odobrenje FDA početkom prošle godine, a američka agencija je odbila zahtjev navodeći “značajne nedostatke” poput brige za zdravlje zbog litijumskih baterija u uređaju, mogućnosti transporta kablova implantata u mozak i sigurnog uklanjanja uređaja bez oštećenja moždanog tkiva.

Musk je kazao kako trenutno nema planove da započne regrutaciju učesnika. Prethodni njegovi ambiciozni planovi da započne sa testiranjem pokazali su se neuspješnim, prenosi BBC.

Neuralink se nada da će koristiti svoje mikročipove za liječenje stanja kao što su paraliza i sljepoća, te da će pomoći određenim osobama s invaliditetom da koriste računare i mobilnu tehnologiju.

Čipovi, testirani na majmunima, dizajnirani su da tumače signale proizvedene u mozgu i prenose informacije uređajima putem Bluetootha.

Stručnjaci su upozorili da će Neuralinkovi moždani implantati zahtijevati opsežna testiranja kako bi se prevladali tehnički i etički izazovi ako žele postati široko dostupni.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas