POČELO PRIMIRJE: Izraelci par minuta prije poslali poruku Gazi

Foto: Palestinske porodice su se počele vraćati u svoje domove/Mustafa Hassouna/ X

“Humanitarna pauza je privremena”, rekao je Avichay Adraee, glasnogovornik IDF-a – “Sjeverni pojas Gaze je opasna ratna zona i zabranjeno je kretanje prema sjeveru”…

Humanitarna pauza dogovorena između Izraela i palestinskog Hamasa, koja bi trebala na četiri dana zaustaviti napade na Gazu, omogućiti razmjenu zarobljenika i dopremanje humanitarne pomoći, stupila je na snagu u petak u sedam sati po lokalnom vremenu, javlja Anadolu.

U minutama koje su prethodile početku humanitarne pauze, iz Sderota u blizini Pojasa Gaze mogle su se čuti eksplozije i pucnjevi na području zahvaćenom izraelskim napadima, a na teritoriji Izraela su se oglašavale sirene za uzbunu zbog lansiranja projektila.

Kako je saopćilo Ministarstvo vanjskih poslova Katara, prema postignutom dogovoru, dopremanje humanitarne pomoći preko prelaza Rafah počeće po stupanju na snagu humanitarne pauze.

Nekoliko trenutaka prije službenog početka privremenog prekida vatre, izraelska vojska objavila je video na društvenim mrežama upozoravajući stanovnike Gazi da “rat još nije gotov”.

“Humanitarna pauza je privremena”, rekao je Avichay Adraee, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga, koji je govorio na arapskom.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas