PODNESENE KRIVIČNE PRIJAVE: RS daje „Prointeru“ 37 miliona KM

Foto: Poreska uprava Republike Srpske/GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Poreska uprava Republike Srpske odlučila je da sistem za fiskalizaciju naruči od kompanije „Prointer“ kojoj će za taj posao isplatiti 36,9 miliona KM ili 13 miliona KM više nego što su ponudile  druge firme koje su konkurisale za ovaj posao.

Ovaj tender je raspisan prije skoro godinu dana i cijeli proces su pratile optužbe da se kroz ovu javnu nabavku favorizuje upravo „Prointer“, koji je poznat po milionskim ugovorima sa državnim institucijama i Vladom Republike Srpske.

Tender je predviđao da se postupak sprovodi u dvije faze.

U prvoj fazi PURS je provjeravala kvalifikovanost kandidata koji su dostavili zahtjev za učešće, dok su se u drugoj dostavljale ponude.

Već u prvoj vazi je došlo do problema o čemu je Capital ranije pisao.

Naime, Poreska uprava je u januaru ove godine okončala postupak pretkvalifikacije za ovaj posao gdje je kompanija, „Prointer“ jedina ispunila uslove.

Na ovaj tender aplicirala je i kompanija „Planet soft“ iz Banjaluke, ali je odbijena jer, kako je navedeno, nije zadovoljila tražene uslove, te nisu ni otvarali njihovu ponudu koja je glasila 24 miliona KM. Žalili su se Kancelariji za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH, međutim njihova žalba je odbijena.

U kompaniji „Planet soft“ su uvjereni da je KRŽ odbio njihovu žalbu zbog sastava komisije čiji jedan član je bio u sukobu interesa.   

Naime, u donošenju odluke o odbacivanju žalbe je učestvovala članica KRŽ-a Jelena Račić, rođena sestra Slobodane Račić – Đukić, menadžerke u kompaniji „Infinity International Group“, čiji je „Prointer“ član.

Zbog toga je „Planet soft“ tražio da se žalbeni postupak obnovi, ali je KRŽ odlučila da taj zahtjev obustavi dok Komisija za odlučivanje o sukobu interesa pri Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciji borbe protiv korupcije (APIK) ne odluči da li je njihova članica u sukobu interesa.

Sve to nije imalo uticaja na Poresku upravu RS koja je odlučila da ne gubi vrijeme i vrijedan ugovor dodijeli „Prointeru“.

Jarić: PURS nije smjela to uraditi jer je u toku sudski postupak

Iz firme „Planet soft“ poručuju da ne znaju po kom osnovu je Poreska uprava RS donijela ovakvu odluku.

„Komisija za rješavanje žalbi (KŽR) je odbila našu žalbu i mi smo nakon toga predali zahtjev za preispitivanje njihove odluke, jer smo saznali da je jedan da od članova komisije u sukobu interesa. Komisija je nakon toga donijela rješenje da obustavlja svoj interni postupak preispitivanja po toj žalbi dok se ne izjasni Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciji borbe protiv korupcije (APIK). Uporedo sa tim pokrenuli smo postupak pred Sudom BiH, kao što smo se i obratili KŽR tvrdeći da je član komisije u sukobu interesa“, rekao je vlasnik „Planet softa“ Vedran Jarić.

Kaže da koliko je njemu poznato Sud BiH još nije donio odluku u tom predmetu i da PURS zna da postoji jedan takav spor, jer se ova institucija izjasnila pred Sudom BiH kao u strana u postupku.

„Poreska je dobila obavještenje Suda BiH da smo zatražili preispitivanje odluke KRŽ i iznenađuje nas što su tako krajnje neprofesionalno postupili“, rekao je Jarić.

Potvrdio je i da je ova firma podnijela krivičnu prijavu protiv Jelene Račić za zloupotrebu položaja.

Izvor: capital.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas