PORUKE IZ RS: “Sankcije pokazuju američku nemoć”

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Dok član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ističe da su američke sankcije važna poruka svima u regionu, zvaničnici iz RS-a poručuju da američke sankcije smatraju ‘odlikovanjem’.

Nakon što je Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija (OFAC) uveo  sankcije članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željki Cvijanović, predsjedavajućem Narodne Skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, premijeru tog bh. entiteta Radovanu Viškoviću i ministru pravde RS-a Milošu Bukejloviću, uslijedile su brojne reakcije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović istakao je da su nove američke sankcije važna poruka svima u regionu da razvijene zapadne demokratije podržavaju očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

“Toleriranje antiustavnog djelovanja, kojim čelnici bh. entiteta RS ugrožavaju teško postignuti mir, može imati nesagledive posljedice, posebno u kontekstu najnovijih geopolitičkih potresa. Zato je veoma važno da principijelnu politiku SAD-a, kao i UK, prate i zemlje EU”, naveo je Bećirović u saopćenju, ističući da su uvođenjem sankcija jasno markirani  ključni pojedinci koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum.

Istakao je da je regija na prekretnici i mora izabrati između “Dodikove ratne politike i očuvanja mira”.

“Pred nama su sedmice i mjeseci u kojima će se odlučivati o očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne treba se zavaravati nijednog momenta i pomisliti da će Dodikov režim stati nakon najnovijih sankcija SAD-a. Slijede novi opasni udari na Dejtonski mirovni sporazum prema direktnim instrukcijama Dodikovih mentora izvan granica Bosne i Hercegovine”, smatra Bećirović.

Zvaničnici RS-a: Sankcije pokazuju nemoć SAD-a

S druge strane, zvaničnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska poručili su da su sankcije odlikovanje za dosljednost, čestitost i nepokolebljivost u čuvanju interesa RS-a, kao i da pokazuju nemoć velike globalne sile kao što je SAD.

“Sjedinjene Američke Države nisu birale zvaničnike Republike Srpske, pa ih neće ni smjenjivati”, poručio je predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, koji je već nekoliko godina na američkoj crnoj listi.

“Sankcije pokazuju i nemoć velike globalne sile kao što je SAD. Bez obzira na sve, oni žele da sankcionišu ovaj narod jer mi smo predstavnici naroda. Oni žele da promijene nas, da dođu neki koji će šutiti, klimati glavom i odobravati”, poručio je Dodik, prenosi Tanjug, pozivajući se na RTRS.

Nenad Stevandić je rekao da sankcije “smatra odlikovanjem za očuvanje interesa Republika Srpske”.

“To smatram odlikovanjem za dosljednost, čestitost, za nepokolebljivost u čuvanju interesa Srpske. I kao odgovor na sve one koji su pokušali da nas ucjenjuju. Republika Srpska će nadživjeti sve sankcije, a naše je da se borimo da bude jača”, istakao je Stevandić.

Cvijanović: Trik za umirivanje Bošnjaka

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, kojoj je američka administracija uvela sankcije, izjavila je da joj nekad te sankcije “više liče na trik da se umire Bošnjaci, nego da se zaista kazne oni kojima su namijenjene”.

“A pogotovo što one ne doprinose rješavanju nekog problema već su samo pokazatelj da ne postoji nikakva prava strategija, a ni volja da se zemlja uvede u ustavni red i političku stabilnost”, rekla je Cvijanović za Srnu, prenosi Tanjug.

“Glupost je ta neka nebuloza da morate prihvatiti da je normalno to da vam neki neizabrani stranac donosi zakone umjesto domaćih institucija, ili da vam stalno prijete nekim tužilaštvom zbog političkog stava, ili da vam mora postati normalno da vas neko sa strane sankcioniše jer ne volite kad vam stranci u Ustavnom sudu donose neustavne odluke”, dodala je.

Mišljenja je da to nema nikakve veze sa Dejtonskim sporazumom, niti išta znači sa aspekta toga ko ga poštuje, a ko ne.

Posebno joj je, ističe, zanimljiv dio obrazloženja kako su te sankcije usmjerene isključivo na pojedince, a ne na institucije ili pozicije u vlasti koje oni obavljaju.

“Uopšte ne znam kako su to razdvojili, ali sa sigurnošću znam da će moj odnos prema ovim sankcijana u svakom slučaju biti veoma institucionalan”, navela je Cvijanović.

Nove američke sankcije

Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak su sankcionisale funkcionere iz Republike Srpske – članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, predsjednika Narodne Skupštine Nenada Stevandića, entitetskog premijera Radovana Viškovića i ministra pravde Miloša Bukejlovića.

Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD saopćio je da su sankcionisani zbog potkopavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U saopćenju navode da su ti zvaničnici direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini RS-a kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u tom entitetu.

Podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove Brian Nelson rekao je da postupci vlasti RS-a ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

“Ovakvo ponašanje predstavlja dalju prijetnju budućem putu ove zemlje i njenoj uspješnoj integraciji u evroatlantske institucije.

Naveo je da će SAD nastaviti pružati podršku građanima BiH i njihovim naporima na očuvanju vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas