POTVRĐENO: Podignuta optužnica protiv Dodika i Lukića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka Visokog predstavnika u BiH, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje, naveli su u Tužilaštvu.

“Dodik Milorad (1959.) i Lukić Miloš (1987.) se terete za kazneno djelo-Neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz članka 203.a stavak 1. KZ BiH”, stoji u odgovoru Tužilaštvu BiH.

Milorad Dodik je potpisao ukaz na Zakon o neobjavljivanju odluka Visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske a Lučić je taj zakon objavio u Službenom glasniku RS.

Na informaciju da je podignuta optužnica protiv Dodika reagovao je delegat SNSD u Domu naroda Parlamenta BiH Radovan Kovačević. On je rekao da bi podizanje optužnice bio udar na dejtonsku Bosnu i Hercegovinu.

“Aneks 10 je jasno definisao i nadležnosti Visokog predstavnika u slučaju kada je neko imenovan na tu poziciju a među njima nije bilo kakvo nametanje ili mijenjanje zakona. Eventualno podizanje optužnice protiv Milorada Dodika i Miloša Lučića za neizvršenje odluke visokog predstavnika koji ne postoji bio bi direktan politički progon i udar na Dejtonski sporazum, Ustav BiH i Republike Srpske kao i na sam demokratski poredak u BiH“, rekao je Radovan Kovačević.

Izvor: gerila.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas