PROMOCIJA KNJIGE AKADEMIKA SLAVE KUKIĆA: “Narod i nacija”

Akademik Slavo Kukić promovirao je knjigu “Narod i nacija” u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti BiH.

“Ovom knjigom akademik Slavo Kukić kritički analizira dileme unutar teorijskih koncepcija o mogućoj uspostavi bosanskohercegovačke nacije i zagovara jasan teorijski koncept egzistencije istorijski oblikovanih nacionalnih identiteta u višenacionalnoj zajednici kakva je Bosna i Hercegovina uz primjenu principa nacionalne ravnopravnosti.”, naglasio je jedan od promotora akademik Mirko Pejanović.

U svojoj recenziji akademik Ivan Cvitković je napisao da će ova knjiga ” zasigurno  izazvati burne reakcije, naročito autora s kojima Kukić polemizira. To možda i nije loše za uspavanu bosanskohercegovačku intelektualnu javnost. Samo različiti, pa i suprotstavljeni, teorijski pristupi bosanskohercegovačkoj stvarnosti mogu pomoći da se krene naprijed. Uostalom, gdje svi misle isto, ne misli nitko, napisao je u recenziji Kukićeve knjige akademik Ivan Cvitković.

Postoje skupine naučnih radnika-istraživača razvoja bosanskohercegovačkog društva koji mogućnost veće homogenizacije bosanskohercegovačkog društva vide u zagovaranju koncepcije bosanske nacije. Akademik Slavo Kukić izdvaja tri autora koji zagovaraju koncepciju bosanske nacije:  Senadin Lavić, Zlatko Hadžidedić  i Edin Šarčević. Viševjekovna istorijska kretanja u oblikovanju nacionalnih identiteta u Bosni i Hercegovini niti su išla niti idu u smjeru koncepcije stvaranja bosanske nacije. U traženju odgovora za složeno pitanje razvoja nacionalnog identiteta u multietničkom bosanskohercegovačkom društvu akademik Slavo Kukić analizira teorijske koncepcije poznatih teoretičara razvoja i opstojnosti multietničkih društava. Između ostalih, akademik Slavo Kukić najviše se referira na stajališta Williama Kymilckyja i Christine Strahle. Svoja zaključna stajališta u knjizi akademik Slavo Kukić izvodi u okviru poglavlja Pretpostavke budućnosti Bosne i Hercegovine.

“Prema istraživanju Slave Kukića ne postoje ni istorijske pretpostavke ni socijalno-političke osnove da se negiraju izgrađeni nacionalni identiteti u Bosni i Hercegovini bošnjačke, srpske i hrvatske nacije. Isto tako ne postoje ni socijalno-političke osnove da se uspostave jedna monolitna bosanskohercegovačka nacija određena kao Bosanac. Nasuprot tome postoji historijski proces integracije BiH u Evrosku uniju jer će taj proces ojačati državljanski integritet Bosne i Hercegovine. Taj identitet će postati dominantan u javnom diskursu”, istakao je akademik Pejanović.

O knjizi “Narod i nacija”, pored akademika Pejanovića, govorili su prof.dr Ivo Komšić i prof.dr Husnija Kamberović, dopisni član ANU BiH.

Izdavač  knjige je Kult-B Sarajevo, a namjenjena je kao  korisna literatura za studente fakulteta društvenih nauka i sve djelatnike u političkom javnom prostoru.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas