RANKO BOŠNJAK: I odbornik i izvođač radova

Iako je bilo najavljeno da će prva utakmica pod novim osvjetljenjem biti odigrana u maju ove godine, radovi na ugradnji reflektora na stadionu Fudbalskog kluba “Leotar” u Policama još traju, ali kako “Direkt” saznaje uskoro bi trebalo da budu završeni. Ovaj posao, za koji Grad Trebinje izdvaja 1,6 miliona maraka bez PDV-a, je dobio konzorcijum “Herc gradnja”, “Nexen” iz Banjaluke i firma odbornika SNSD-a u trebinjskoj Skupštini Ranka Bošnjaka – “Monting energetika”. “Direkt” je istraživao da li je odbornik Bošnjak bio u sukobu interesa te da li je firma zakonito uvedena u radove. 

Odbornik Ranko Bošnjak je u julu 2022. godine na Skupštini glasao za Odluku o načinu finansiranja reflektora na stadionu “Police” u Trebinju, a samo dva mjeseca nakon toga, sa još dvije firme, dobio je taj posao.  

Odbornik Ranko Bošnjak je u julu 2022. godine na Skupštini glasao za Odluku o načinu finansiranja reflektora na stadionu “Police” u Trebinju, a samo dva mjeseca nakon toga, sa još dvije firme, dobio je taj posao.  

U obrazloženju odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, navedeno je da prilikom ocjenjivanja provedenog postupka gradonačelnik Grada Trebinja nije našao nepravilnosti niti propuste u radu koji bi bili osnov za neprihvatanje preporuke Komisije za javnu nabavku.

Sagovornici “Direkta” ipak smatraju da je odbornik Bošnjak u suklobu interesa po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske. 

Tragom naše priče Transparensi internešnal BiH podnio je prijavu protiv odbornika Bošnjaka Republičkoj komisiji za utvrđivanje  sukoba interesa u organima vlasti RS. 

Srđan Traljić iz ove organizacije ističe za “Direkt” da je u ovom slučaju sukob interesa evidentan, iako Komisija često obesmišljava zakon i pokušava pronaći ugao po kome zvaničnici, iako očigledno u sukobu, to u konačnici ne budu. 

“Po zvaničnim podacima APIF-a (Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge, prim. aut)  gospodin Bošnjak se vodi kao direktor preduzeća Monting energetika, a Zakon o sprečavanju sukoba interesa RS jasno kaže da izabrani predstavnici ne mogu biti članovi uprave ili direktori privrednih društava koja posluju sa organom vlasti Republike ili jedinice lokalne samouprave u vrijeme dok oni vrše javne funkcije i ako je vrijednost posla veća od 30.000 KM. Takođe, to obuhvata i privredna društva u koja su ulagali kapital u periodu od četiri godine prije preuzimanja javne funkcije, a on je ujedno i vlasnik ovog preduzeća”, kaže Traljić za naš portal.

Srđan Traljić

Iako nisu javno dostupne informacije o tome koji je udio posla Bošnjakove firme u ugradnji reflektora na stadionu “Police”, Traljić navodi da je u ovoj milionskoj nabavci evidentno da Bošnjakovi poslovi prelaze dozvoljeni iznos. 

“S obzirom da je ovo preduzeće tokom 2022. godine dobilo poslove od Grada Trebinja koji prelaze dozvoljeni iznos i s obzirom na to da on u skupštini ovog grada obavlja funkciju odbornika, evidentno je da postoji sukob interesa i u ovom slučaju treba da reaguje nadležna komisija. Bitno je istaći i da ovo preduzeće ima nekoliko vrijednih ugovora sa javnim preduzećem RITE Gacko, ali nažalost, naš zakon ima nedostatke u tom segmentu i firmama javnih funkcionera zabranjuje samo poslovanje sa organima izvršne vlasti. S obzirom na našu situaciju, u kojoj politika postavlja i smjenjuje direktore javnih preduzeća, zakon o sprečavanju sukoba interesa bi trebao obuhvatiti i ovo, jer svaki funkcioner svoj politički uticaj može koristiti i kod sklapanja poslova sa javnim preduzećima”, pojašnjava Traljić. 

 

Skok i pad cijena reflektora

Inače, javna nabavka za ugradnju reflektora je realizovana tek iz trećeg pokušaja, mijenjane su vrste postupka i cijene reflektora, koji su sve vrijeme bili na meti kritike lokalne opozicije. Opravdanje za ovo milionsko ulaganje vlast je nalazila u obavezi FK “Leotara” da ugradi reflektore želi li da dobije licencu za takmičenje u Premijer ligi BiH. 

Za izgradnju reflektora najprije je 2020. godine bilo predviđeno 940.000 maraka bez PDV-a. Prvi pokušaj odabira izvođača radova bio je realizovan kroz otvoreni postupak, ali je nabavka poništena. Kako je ranije “Direktu” potvrđeno iz nadeležnog odjeljenja u Gradu Trebinju, nabavka je poništena zbog namjere UEFA-e da donira rasvjetna tijela, ali i zbog mjera štednje, koje su lokalne zajednice u Republici Srpskoj bile dužne da ispoštuju, po instrukciji Ministarstva finansija. 

Drugi tender je tokom 2022. godine takođe proveden otvorenim postupkom, ali i on je poništen, uz obrazloženje da je dostavljena ponuda znatno skuplja od sredstava predviđenih za tu namjenu. 

Prema podacima sa Portala javnih nabavki, ova nabavka je poništena samo dan pred održavanje lokane skupštine na kojoj se raspravljalo o načinu finansiranja reflektora. Na toj sjednici bilo je predviđeno da se raspravlja o povećanju cijena reflektora na čak nešto više od 2,2 miliona maraka. Obrazloženje takve odluke bilo je poskupljenje cijena materijala na tržištu. 

“Direkt” je tada objavio namjeru vlasti da poveća cijenu reflektora, a i lokalna opozicija je najavljivala krivične prijave i proteste, ukoliko na skupštini prođe ta cijena. Odbornici su nekoliko dana poslije, usvajanjem amandmana, ipak, oborili cijenu reflektora za 300.000 maraka, uz obrazloženje da su, između ostalog, pojedini materijali sada pojeftinili. Konačan iznos koji je Grad namjeravao da izdvoji za reflektore kroz tri godine je 1.671.410 maraka bez PDV-a. 

Nakon usvajanja odluke o načinu finansiranja reflektora, za koju je u skupštini glasao i odbornik SNSD-a Ranko Bošnjak, Grad se odlučio da provede pregovarački postupak sa objavom obavještenja, koji je manje transparentan od otvorenog, i da posao dodijeli konzorcijumu firmi “Herc gradnja”, “Nexen” i “Monting energetika”. 

FS BiH donirao rasvjetna tijela u vrijednosti od oko 300.000 maraka

U Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine (FS BiH) “Direktu” su rekli da su sa Gradom Trebinjem još 2021. godine sklopili trajni ugovor o izgradnji reflektorske rasvjete na stadionu “Police”, a vrijednost te donacije je, kako su nam potvrdili, upravo skoro 300.000 maraka sa PDV-om. 

“Ukupno je 132 reflektorska tijela koja su donacija FS BiH. Ukupna vrijednost je 299.458 maraka sa PDV-om, što uključuje nabavku, montažu, usmjerenje i izradu elaborata o izmjerenim vrijednostima jačine rasvjete na terenu”, naveli su u FS BiH. 

Pojašnjavaju da radovi na izgradnji reflektora kasne zbog problema temeljenja stuba ispod bolnice te navode da se radovi privode kraju i da u narednim danima očekuju montažu reflektorskih tijela. 

Slobodan Golubović, urednik portala “Pratimo tendere”, kaže da je za njega zanimljiv razlog primjene pregovaračkog postupka sa objavom obavještenja, kao i kriterijum za ocjenu ponuda u smislu da 10 posto odlazi na rok izvršenja radova. 

“Kriterijum  za ocjenu ponuda je bila ekonomski najpovoljnija ponuda u okviru koje na rok za izvođenje radova otpada 10% bodova što može ukazivati na rizik da je posao namijenjen za ponuđača koji je speman odmah ući u posao. Jedan od zanimljivih detalja u ovom postupku nabavke jeste i razlog primjene pregovaračkog postupka sa objavom obavještenja – radovi koji se izvode u istraživačke, testne ili razvojne svrhe, a ne sa ciljem sticanja dobiti ili povrata  troškova istraživanja i razvoja, jer ovdje je, prema mom mišljenju, upitna opravdanost primjene pregovaračkog postupka sa objavom obavještenja o nabavci, jer u ovom predmetu nabavke ne vidim nikakvo istraživanje, testiranje ili razvoj na koji se odnose predmetne zakonske odredbe. Da je bilo više ponuđača, odnosno da je bilo konkurencije u postupku te da se neko žalio zasigurno bi to bio zanimljiv žalbeni proces”, smatra Golubović. 

Pitanja o tome da li smatra da je u potencijalnom sukobu interesa poslali smo na mejl adresu odbornika Bošnjaka i njegove firme “Monting energetika”, ali do objave teksta nismo dobili odgovore. Ukoliko stignu, odgovore ćemo objaviti naknadno.

Pozvali smo i Gradsku upravu kako bismo od gradonačelnika Mirka Ćurića, dobili komentar, ali, kako su nam rekli u njegovoj službi za odnose s javnošću, on je na sastanku, ali da će mu prenijeti poruku.

To što radovi kasne i što ih dijelom izvodi firma trebinjskog odbornika za gradsku opoziciju nije neka novost. Narodni poslanik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić, koji je u vrijeme usvajanja odluke o načinu finansiranja reflektora bio odbornik u trebinjskoj Skupštini, kaže da je prilikom smanjenja cijena reflektora ispod radara prošla informacija o donaciji FS BiH.  

“Što se tiče roka radova on je trebao biti ispoštovan zbog pravila Premijer lige Bosne i Hercegovine, ali s obzirom na to da je FK Leotar ispao iz te lige, reflektori mogu čekati. Ipak, za to vrijeme nijedan ozbiljniji i atraktivniji protivnik neće doći na Police, s obzirom na to da će Leotar igrati Prvu ligu Republike Srpske. Fudbalerima, prema mojim informacijama, kasne plate, a ako se nastavi ta ružna navika, teško će se Leotar vratiti u Premijer ligu do 2025. godine, kada bi trebao proslaviti svoj stoti rođendan”, kaže Vučinić za “Direkt” i navodi da ne očekuje da će nadležna Republička komisija u slučaju odbornika Bošnjaka utvrditi sukob interesa.  

Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS

“U pitanju je očigledan sukob interesa, jer je poznato da se poslovi u našoj državi ugovaraju i prije tendera i da su tenderi samo formalnost koju vješto realizuju naručilac radova i favorizovani ponuđač. Glasati u lokalnom parlamentu za odluku koja posredno ili neposredno donosi posao tvojoj privatnoj firmi, očigledno je sukob interesa, iako bi to možda čuvena Obrenka Slijepčević (predsjednica Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS, prim. aut), po običaju, drugačije protumačila”, navodi Vučinić. 

Inače, odbornik Ranko Bošnjak u politički život Trebinja ušao je 2020. godine kada je najavljen kao nestranačka ličnost i uspješan privrednik i kao takav postavljen za načelnika gradskog Odjeljenja za privredu, a tu funkciju je obavljao, kako je rečeno, volonterski. Nakon toga lokalni SNSD ga je kandidovao za odbonika. U Skupštinu grada Trebinja je ušao sa 1.128 glasova. 

Pored “Monting energetike”, Bošnjakova firma je i “Luč-invest”, a zajedno sa privrednikom Bratislavom Pidžulom, vlasnikom “Herc gradnje”, sa kojim i dijeli posao na ugradnji reflektora, u Trebinju je osnovao i firmu “Finest”.

“Direkt” je ranije objavio da je Vlada Republike Srpske dala saglasnost za podsticaj firmama u iznosu od sedam miliona maraka, a među tim firmama je bila i Bošnjakova “Monting energetika” sa iznosom od 40.000 maraka.

 

Izvor: direkt-portal.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas