RANKO DEBEVEC O NAVODNOM PLANU ZA SKIDANJE DODIKA: Gebelsovska propaganda

Pojedini mediji u Republici Srpskoj stali su u odbranu predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Milorada Dodika protiv kojeg je, kao i protiv vršioca dužnosti Službenog glasnika RS Miloša Lukića, Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.

Tako je objavljeno navodno pismo grupe sudija iz Suda BiH, koji bi trebao uskoro donijeti odluku o tome hoće li potvrditi optužnicu.

Podaci o procesu

U pismu su navedeni podaci o procesu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića. Pismo je stiglo je na adresu portala Banjaluka.net.

“Iza plana pravosudnog progona i procesa protiv predsjednika Republike Srpske stoji američki ambasador u BiH Michael Murphy.

Sud će potvrditi optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića jer je naređenje da se to uradi predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu izdao ambasador Murphy.

U planu, za koji čak postoje i zapisničke bilješke, stoji da će sudija Bošnjak potvrditi optužnicu, a sudija Srbin nakon ubrzanog postupka osuditi Dodika i Lukića.

Dodik i Lukić će biti osuđeni na bezuslovne zatvorske kazne, a nakon toga će im biti zabranjeno vršenje javnih funkcija, nakon čega će se izdati naredbe o smjenjivanju predsjednika Republike sa ove funkcije”, navodi se, između ostalog, u pismu.

“Postavit će Bošnjake”

Navodi se i da se “predsjednik Suda BiH Ranko Debevec trenutno nalazi u problemu sa provođenjem plana jer sudije Srbi trenutno odbijaju da učestvuju u ovom progonu”.

“Debevec će za sudije u ovom slučaju postaviti Bošnjake koji su devedesetih bili aktivni u SDA i Armiji RBiH i koji su mu se već dobrovoljno javili da donesu presudu protiv predsjednika Republike Milorada Dodika”, dodaje se u pismu.

Ove navode, i navodno pismo, za Raport je komentirao predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

“Radi se o gebelaovskoj propagandi. Sud BiH radi po zakonima Bosne i Hercegovine i nikakvog vanrednog stanja nema.

Sudije rade svoj posao po zakonski propisanim procedurama, a nije posao predsjednika Suda BiH da se bavi stvarima koje su navedene u navodnom pismu sudija, za koje sam siguran da uopće ne postoji.

Posebno ističem da me Ambasada SAD u BiH nikada me nije kontaktirala za ovaj slučaj kao ni za bilo koji drugi, kao ni sam ambasador Michael Murphy. To je izmišljotina”, rekao je Debevec.

Tužilaštvo BiH tereti Dodika i Lukića za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz Krivičnog zakona BiH.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas