RUSKI OLIGARH RAŠID SERDAROV U GUBICIMA: RS mu ipak plaća milione!

Foto: Capital

Firme ruskog oligarha Rašida Serdarova u Republici Srpskoj prošlu godinu su završile sa gubitkom od preko dva miliona maraka.

Nedostatak bilo kakvih poslovnih ambicija i rezultata može se tražiti u činjenici da je vlast u Republici Srpskoj preko svojih preduzeća krenula u kupovinu njegovog biznisa.

Dobar dio posla već je okončan, s tim da javnost nikada nije dobila preciznu informaciju o tome koliko će to sve koštati.

Najveći gubitak u pet povezanih Serdarovih firmi napravila je „Comsar Energy Republika Srpska (CERS)“ i to 1,23 miliona maraka.

Ovo preduzeće još od 2013. godine ima koncesiju za izgradnju termoelektrane „Ugljevik 3“ u Ugljeviku.

Iako do sada nisu ugradili nijednu ciglu za ovaj objekat, vlast smatra da je riječ o fenomenalnom projektu. Iako kriju koliko će da ga plate, procjene su da se radi o desetinama miliona maraka.

U gubitku je bio i „Comsar Energy Hidro“, registrovan za izgradnju hidrograđevinskih objekata i nosilac koncesije za hidroelektranu „Mrsovo“ na rijeci Lim u Rudom čija je izgradnja stala na kamenu temeljcu i pripremnim radovima.

Prihodi ovog preduzeća u 2022. godini su bili nešto veći od 10.000 maraka, a nadležnim institucijama je prijavljen poslovni gubitak od 617.493 KM.

Elektroprivreda Republike Srpske je prije nekoliko mjeseci preuzela ovo koncesiono preduzeće, a prema ocjeni generalnog direktora Luke Petrovića cilj je bio omogućiti višedecenijsku stabilnost u energetskom sektoru.

Nećemo dozvoliti da kupujemo električnu energiju za naše građane, koju bi morali fakturisati po znatno višim cijenama od sadašnjih što bi se odrazilo na račune korisnika, zato ćemo iskoristiti sve investicije koje se dokažu isplativim kako bi održali stabilnu proizvodnju u Republici Srpskoj“, poručio je nedavno Petrović koji nije otkrio koliko je ova koncesija plaćena.

ERS je inače prošle godine kupila i Serdarovljev propali hotel „Comsar“ u Rudom. Iako nije radio imao je prihode od 15.493 KM te troškove od 232.994 KM što je dovelo do gubitka od 217.555 KM.

U hotelu su pored ostalih gostiju trebali da budu smješteni i radnici angažovani na gradnji hidrocentrale. Kupile su ga „Hidroelektrane na DriniHidroelektrane na Trebišnjici“ za 2,25 miliona maraka i pored toga što su manjinski akcionari bili protiv te ideje.

Ruski biznismen koji je obećavao investicije koje se mjere u milijardama maraka u Banjaluci ima preduzeće „Comsar energy agro“ registrovano za poslovno savjetovanje i „Comsar energy trading“ za trgovinu električnom energijom.

Kao i prethodna tri i ova nisu imala bilo kakav značajan promet, a prijavila su gubitak od ukupno 65.575 maraka.

Izvor: capital.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas