SCHMIDT NAMETNUO NOVU ODLUKU: Ostale čekaju spremne u ladici

Visoki predstavnik Christian Shmidt danas je ponovo iskoristio bonske ovlasti. U toku obraćanja u Memorijalnom centru Srebrenica Potočari, povodom 20. godišnjice osnivanja ovog memorijalnog centra donio je odluku da se omogući MCSP da razvija i širi aktivnosti, posebno one koje se odnose na sprečavanje negiranja genocida, kao i na one koji se odnose na očuvanje sjećanja.

– Doći će do proširenja centra jednim institutom za obrazovanje i edukaciju. U njemu će biti domaći i međunarodni visokoetični srtručnjaci koji će raditi na očuvanju sjećanja na genocid. Zajedno sa čelnicima centra, moja vizija je da se ne vrši samo komemoracija, koja jeste važna, nego da se pristupi i edukaciji mladih u Evropi, kako bi ih edukovali o tome što se dešavalo ovdje. Trebamo razmišljati i o visokopozicioniranim međunarodnim zvaničnicima koji mogu dati doprinos ovom centru, istakao je Schmidt.

Naveo je i kako u ladici ima još jednu odluku kojom poziva domaće vlasti da daju podršku funkcionisanju centra, a ako domaći zvaničnici to ne učine, onda je najavio kako će je on nametnuti. Pod tim podrazumijeva uspostavu evidencije osoba osuđenih ratnih zločinaca.

– Ne može se tolerisati činjenica da takvi ljudi ostanu neupisani u odgovorajuće registre i da se ništa ne učini u vezi s tim. Druga odluka se odnosi na zabranu i imenovanja na javne funkcije svih osoba osuđenih za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, kao i dodjelu nagrada takvim osobama, dodao je Schmidt

Podsjetio je da će se povodom godišnjice osnivanja centra, putem video linka, obratiti i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

U svom obraćanju se zahvalio i svojim prethodnicima na funkciji visokog predstavnika, prije svega Wolfgangu Petritschu, koji je svojom odlukom uspostavio Fondaciju Srebrenica-Potočari, Paddyju Ashdownu koji je vlasništvo nad fabrikom akumulatora prenio na Fondaciju, te Christianu Schwartzu Schillingu, koji je 2007. godine nametnuo zakon o osnivanju Memorijalnog centra.

Govoreći o činjenici da do sada niko nije procesuiran zbog kršenja odredbi Krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja gernocida i ratnih zločina istakao je kako je tužiocima i sudijama u BiH potrebna edukacija kako bi mogli raditi na ovakvim predmetima.

Prije obraćanja medijima Christian Schmidt je odao počast žrtvama genocida, koje su sahranjene u Memorijalnom centru Srebrenica Potočari.

– Poštovanje prema žrtvama i preživjelima, te prihvatanje činjenica, sastavni su elementi pomirenja, rekao je Schmidt.

Također, sastao se i sa potpredsjednikom RS-a i bivšim načelnikom Srebrenice Ćamilom Durakovićem i tom prilikom su razgovarali o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji, a posebno mjerama koje vlasti trebaju poduzeti kako bi osigurale sigurnost povratnika u RS

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas