SKANDAL NA TAJVANU: Sumnja se su odgajatelji u vrtiću drogirali djecu

Foto: ilustracija

Roditelji mališana na Tajvanu optužili su osoblje u predškolskoj ustanovi da drogiraa njihovu djecu, u skandalu koji prijeti da umanji šanse opozicione stranke na predstojećim predsjedničkim izborima.

Osoblje u vrtiću Baoren, privatnoj predškolskoj ustanovi u gradu New Taipei, optuženo je da su djeci davali sirupe protiv kašlja sa sedativima koji izazivaju ovisnost.

Policija je ovog mjeseca pokrenula istragu nakon što su roditelji izrazili zabrinutost zbog djece koja pokazuju neobične simptome kao što su promjene raspoloženja i grčevi. Osmero djece je navodno pozitivno na tragove psihoaktivnih supstanci fenobarbital i benzodiazepin.

Smatra se da su ovo simptomi odvikavanja od sredstava koja izazivaju veliki stepen ovisnosti. Fenobarbital se koristi u liječenju epilepsije, dok su benzodiazepini jaka vrsta lijekova za spavanje. Nije jasno zašto su lijekovi, koji nisu lako dostupni, davani djeci, iako se smatra da je to zbog njihovih sedativnih svojstava. Jedna vaspitačica je optužena i da je koristila fizičko kažnjavanje djece.

Direktorica vrtića Baoren i pet odgajatelja uhapšeni su dok traje kriminalistička istraga. Školi je naređeno da zatvaranje i da plati kaznu od 150.000 tajvanskih dolara (oko 4.400 eura). Kada su novinari Guardiana posjetili predškolsku ustanovu u srijedu, kancelarija je još uvijek bila otvorena, ali osoblje je odbilo komentirati situaciju.
Glasnogovornik vrtića je telefonom rekao: “Nemam šta da kažem.”

U izjavi roditeljima, Jidibao Education Group, matična kompanija vrtića, izvinila se i rekla da “istina tek treba da se razjasni”, ali je priznala da su porodice “duboko pogođene” incidentom. Kompanija je rekla da će sarađivati sa biroom za obrazovanje kako bi pomogli prebacivanju djece u alternativne predškolske ustanove.
Roditelji su se žalili da su vlasti sporo reagovale na njihove prvobitne žalbe u aprilu i maju.

U nedjelju je stotine ljudi protestiralo ispred zgrada vlade u gradu New Taipei, kritizirajući gradonačelnika Hou You-yija zbog toga kako je njegova administracija postupila u vezi sa skandalom. Roditelji su posebno ljuti što su djeca testirana tek 22 dana nakon što su prvi put izneseni problemi.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas