SLOVENAČKI WATERGATE: Policija saopštila – nezakonito češljana 224 računa

Foto: N1/ilustracija

Damjan Petrić, direktor Generalne policijske uprave Slovenije, govoreći na konferenciji za novinare o aferi “slovenački Watergate” naveo je da je policija istraživala više lica su bila zaposlena u jednom državnom organu koji se bavi privrednim kriminalom i da je utvrđeno da su pribavljala podatke na način koji nije u skladu sa zakonom, a da su suprotno zakonu pribavljani podaci za 224 transakcijska računa, za 32 pravna i 92 fizička lica.

Slovenački Watergate, tako je nazvana ova afera – afera najvećeg pretresanja bankovnih računa u historiji Slovenije. Podsjetimo, pretresani su, između ostalih, i računi suvlasnika United grupe Dragan Šolaka i sa njim povezanih lica. Čovjek koji je tada vodio kancelariju za spriječavanje pranja novca Damjan Žugelj i koji je vršio to najveće češljanje bankovnih računa ikad viđeno u Sloveniji – sada je na udaru zakona.

Sve je počelo prije izbora 2022. navodnim dogovorom predsjednika Srbije i tadašnjeg premijera Slovenije, koji su slovenački mediji nazvali pakt Vučić – Janša. Prema navodima slovenačkih medija, dogovor je bio da kancelarije za spriječavanje novca razmjenjuju osteljive informacije o Janšinim i o Vučićevim političkim protivnicima. Zato Slovenci počinju da pretresaju račune suvlasnika United grupe Dragana Šolaka i sa njim povezanih ljudi.

Inače, Žugelj kome zbog ovoga u Sloveniji prijeti zatvor, odmah pošto je razriješen sa funcije, registrovao je firmu u Beogradu.

„Nacionalni istraživački biro podnio je krajem septembra ove godine podnio prijavu protiv više službenih lica zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja ili službenih prava specijalnom tužilaštvu u Ljubljanu“, rekao je Petrić.

U skladu sa krivičnim zakonom propisana je kazna zatvora do tri godine, a djelo je utvrdio državni organ u Republici Sloveniji koji ima posebna ovlaštenja iz oblasti privrednog i organizovanog kriminala, naveo je.

„U svojoj unutrašnjoj kontroli utvrđene su određene nepravilnosti u tom organu i da su pojedina lica u tim nepravilnostima izvršila i krivična djela, odnosno postojali su argumenti za sumnju u krivična djela“, rekao je Petrić i dodao da je izvršeno više od 100 razgovora, da je pregledana i oduzeta ogromna količina dokumentacije, da su pregledani elektronski uređaji, na osnovu čega su pribavljeni dokazi.

Kako je navedeno, uz krivičnu prijavu je priloženo više od 100 fascikli kao dokazi za krivična djela za koja su osumnjičena službena lica tog organa. „Službena lica su od novembra 2021. do februara 2022. suprotno zakonima i Ustavu pribavljala podatke i to od domaćih obveznika koji su im davali te podatke, kao i od stranih državnih organa koji imaju slična ovlaštenja“, rekao je direktor. Na osnovu hitne prijave, koja nije sadržala provjerljive razloge, podaci su pribavljani za 224 transakcijska računa, za 32 pravna i 92 fizička lica, dodao je, naglašavajući da je pri tome kršeno pravo o zaštiti ličnih podataka, kao jedno od osnovnih ljudskih prava.

Mi, kao kriminalisti, ispitivali smo organ sa kojim sarađujemo svaki dan i zato je bilo razmatranje tog djela malo složenije, dodao je i rekao je da je kriminalistička istraga veoma intenzivna, kao i da će svako drugo krivično djelo na koje naiđu u toj istrazi biti istraženo.

Odgovarajući na pitanja novinara, naveo je da slovenačko tužilaštvo sarađuje sa tužilaštvom države iz koje su stigle informacije. Rekao je da je to „jedna od država u Evropi“.

Pozvao je sve koji imaju sumnje u krivična djela da to i prijave.

zvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas