SRBIJA PROTJERALA HRVATSKOG DIPLOMATU “ZBOG ŠPIJUNAŽE”: Stigla je rekcija iz Zagreba

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Hrvoje Šnajder, sekretar Veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu, proglašen je personom non grata u Srbiji. Srbijanski portal Novosti.rs piše da se radi o “dokumentiranoj špijunaži i vrbovanju za rad za hrvatsku službu”

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije proglasilo je Hrvoja Šnajdera, sekretara Veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu, personom non grata (nepoželjnom osobom).

“Tokom profesionalnog angažmana u Republici Srbiji Hrvoje Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku konvenciju. Tim povodom je ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću uručena diplomatska nota”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova RS.

U saopćenju se dodaje kako “Ministarstvo vanjskih poslova Srbije žali zbog postupanja hrvatskog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unaprjeđenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj suradnji i sveukupnom podizanju razine mira i stabilnosti u regiji”.

Srbijanski portal Novosti.rs piše da se radi o “dokumentiranoj špijunaži i vrbovanju za rad za hrvatsku službu”. Novosti nisu objavili dodatne informacije, a ne navode ni izvoz za svoje tvrdnje.

Reakcija Hrvatske

Uslijedila je i reakcija vlasti Hrvatske. Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske izrazilo je žaljenje zbog odluke Republike Srbije da prvog sekretara hrvatske ambasade u Beogradu proglasi perosnom non grata.

“U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu”, piše u saopćenju.

Hrvatsko ministarstvo navodi da se očekivala eskalacija odnosa uoči izbora u Srbiji, ali da nisu očekivali protjerivanje diplomata.

“Zabrinjava nas što protjerivanje hrvatskog diplomate predstavlja dodatni pritisak na uposlenike hrvatske ambasade u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji. S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata”, navodi se.

Dodali su da zadržavaju pravo odgovoriti na ovaj potez u vrijeme i na način koji odaberu.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije objavilo je saopćenje u kojem se ne navode razlozi za diplomatsku notu.

“Tokom profesionalnog angažiranja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću”, navodi se.

Izvor: novosti.rs, fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas