STANJE U BOSANSKOJ KRUPI NIKAD GORE: Proglašeno stanje nesreće

Stanje u Bosanskoj Krupi je nikad gore, vodostaj koji je izmjeren je najeveći ikada, rekao je gradonačelnik Bosanske Krupe, Armin Halitović.

Štab civilne zaštite Bosanska Krupa proglasio je stanje prirodne nesreće od poplava, budući da je na području tog grada poplavljen veliki broj stambenih i pomoćnih objekata, kao i putne komunikacije

Najveći vodostaj koji je izmjeren u decembru bio je 336 centimetara, a s obzirom na tendecije rasta i najavljene padavine, očekuje se da bi mogao premašiti i 350 centimetara.

“Upozoravaju se svi građani, kako oni koji su bili plavljeni u decembru tako i oni koji nisu, da preduzmu sve mjere zaštite kako bi sačuvali imovinu i ljudske živote”, objavljeno je na sajtu grada.

U saopštenju je navedeno da su na terenu sve raspoložive jedinice Civilne zaštite, Javnog komunalnog preduzeća “10. juli” i Profesonalne vatrogasne jedinice Bosanska Krupa, kao i sva dobrovoljna vatrogasna društva na području grada, te reaguju tamo gdje je neophodno i moguće reagovati.

“U slučaju plavljenja objekata i da ste okruženi vodom, te da ne možete iz kuće, na raspolaganju je i Služba za spasavanje na vodi i pod vodom”, napomenuli su iz Štaba civilne zaštite Bosanska Krupa.

Prethodno je odluka o proglašenju prirodne nesreće donesena i u Bihaću i Sanskom Mostu.

U Unsko-sanskom kantonu su obilne padavine prouzrokovale rast vodostaja svih rijeka, izlivanje vode iz riječnih korita, prodiranje vode u stambene, poslovne i pomoćne objekte, kao i aktivaciju klizišta.

Izvor: nezavisne.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas