SVETLANA CENIĆ: Kad je politika drugo ime za kič

Mislim da je stvarno red da Dodik uzme knjižicu i vidi za koje je odeljenje. Nije sramota biti bolestan. Sramota je znati da si zarazan i neodgovorno hodati okolo ugrožavajući sve redom. Ova njegova svita i ovaj njegov buljuk će promeniti boje dok kažeš Ustav, a njega na mapi neće biti. Oni opstaju - on nestaje. Tako je od kako je sveta i veka

Uopšte nije ironija to što sam rekla da ga neko pogleda malo kad sam čula njegovu psovku na konjičkim pregovorima, a posebno posle govora na Kozari. Ovo konjički pregovori jeste ironija, jer mogli bi se zvati i jahački pregovori kolike godine nas jaše ovo, kao, pregovaranje, dogovaranje i skoro uvek isti jahači. Bosanskohercegovačke apokalipse.

Političke partije već dugo nemaju nikakve vizije, niti se razlikuje desnica od levice. Fažizmu inače tepamo sa ultradesnica, desnica, radikalni elementi i slično. Poverenja u politiku i javnu upravu gotovo da nema, a izbori su sveli na cirkus trivijalnosti, bez ikakvog sadržaja, smisla i narečene vizije.

U društvu kiča, nema ozbiljnih debata o tome kuda idemo i šta hoćemo. Ovim vašarom upravljaju ljudi, koji po svaku cenu ili žele na vlast ili da zadrže vlast pomoću kojekakvih slogana i samoreklame. Principe, viziju i ideale prodali su za naklonost biračkog tela i nude samo populizam.

I da! Jesam zamislila šta bi se desilo da sam kojim nesrećnim slučajem ja tu psovku negde izgovorila. Creva bi mi bila od Mordora do Marindvora. Dodik, srce moje, može. Njemu je unapred oprošteno, jer on je to, zaboga, rekao da isprovocira onako umne glave.

Ne, ne! Nisu se dali prevariti i napustiti pregovore. Istrajno i postojano su ostali na braniku vlasti. Neće on njih isprovocirati taman da je i nuždu posred Potočara izvršio. Još su pala izvinjenja za teške reči, ali ne i za Srebrenicu. Koja će postati važna 11. jula i samo tada.

Ako bi oni meni razvlačili creva za svako slovo, Dodiku će razvlačiti kreditori nakon ove odluke da se na teritoriji Republike Srpske ne priznaju odluke Ustavnog suda BiH. To im je baš dalo pravnu sigurnost da će svoje pare naplatiti ako krene po zlu. Još kad čuju da ništa SIPA, Tužilaštvo i Sud. Veselju nigde kraja. Odavno sam rekla da Bošnjaci zaista ne treba da se konfrontiraju s njim ili da rade bilo šta. Sam će on sahraniti Republiku Srpsku. Za sada je ukopana do pasa. Stoji kao spomenik za sve one koji je zaista vole. Vidim po govoru na Kozari da nećemo čekati dugo da je zakopa potpuno. Džaba im table na ulazu kad finansijskog izlaza nema. Možda će stajati i tabla Dobrodošli u Prointer, ili Dobrodošli na imanje obitelji Dodik. Ne bi me čudilo.

Čuj mu predloga! Nudi Srbiji da se Republika Srpska bori za Kosovo, a zauzvrat da oni Republiku Srpsku podrže do ujedinjenja sa Srbijom. Da naglasim da to predlaže čovek koji se nije borio ni za Republiku Srpsku onomad, a da će se boriti za Kosovo. Nije ni objasnio kako će se to Kosovo vratiti Srbiji sa sve dobijanjem Republike Srpske pride. Možda bi i Crnu Goru, Makedoniju? Što da ne? Pa, posle da održimo jedan skup o Otvorenom Balkanu.

Ne isključujem da je baš ovakav najpogodniji i najkorisniji onom što se zove međunarodna zajednica.

Jedino u šta verujem jeste onaj deo govora: „Idemo do kraja, nema drugog izbora!“ Nema. Smučio se svima, a para u kasi republičkoj nema. Rusija daleko, Srbija o svom jadu zabavljena. Onaj deo kad je rekao: „Ako ne istrajemo, nestaćemo za 10 godina. Ako istrajemo, ostaćemo“¸ zapravo bi trebalo da glasi: „Ako istrajemo u najavljenim odlukama i ovolikom trošenju, nestaćemo jako brzo. Ako se zaustavimo, trajaćemo dugo.“

Trebalo je malo da se spusti u svoju glasačku bazu javne uprave i da vidi kako razmišljaju svi oni kojima je kasnila plata. Sada nekoliko dana ili sedmicu, ubrzo će i mesec, pa da vidimo kako se od ljubavi živi. Ja ne znam za današnju neku ljubav koja je opstala na klupi usred zime držeći se za ruke, ali daj da vidim i to.

Na jesen i zimu za glasački puk neće biti hleba i igara, već referenduma i igara. Naravno da najavljuje i odluke da se ne prizna državno Tužilaštvo, Sud, SIPA…Time eliminiše mogućnost da ga pitaju odakle mu silna imovina. Spreman je zbog toga žrtvovati komplet Republiku Srpsku sa sve stanovništvom. Što ne ukine građanima Republike Srpske i pasoše, sledom logike poteza?

Bio bi to jedan od većih zatvora pod vedrim nebom gde zatvorenici tamnuju o svom trošku. Posebno što je u proceduri izmena Krivičnog zakona kojim se ukida sloboda govora. Još ako prepiše rešenja iz Rusije kojima se pripadnici LGBT zajednice prisilno šalju na lećenje – sreći njegovoj nigde kraja, sve dok ne spozna da bi morao poslati na lečenje dobar deo svoje stranke i Vlade.

Da ne bih upala u zamku da budem kao on, neću navesti neke vrlo bitne i značajne njemu ljude, koji bi po sili tog zakona morali na lečenje. Seća li se, bože, svog prvog mandata i Hotela Bosna? Onako se pripitam kad god čujem o tradicionalnim vrednostima i „da neće njemu kojekakvi pederi u kabinet“.

Mislim da je stvarno red da uzme knjižicu i vidi za koje je odeljenje. Nije sramota biti bolestan.Sramota je znati da si zarazan i neodgovorno hodati okolo ugrožavajući sve redom. Ova njegova svita i ovaj njegov buljuk će promeniti boje dok kažeš Ustav, a njega na mapi neće biti. Oni opstaju – on nestaje. Tako je od kako je sveta i veka. Otud taj njegov nekontrolisani bes i odsustvo svake druge kontrole.

Koliko ima elementarne pristojnosti, vidi se po tome kakav je govor održao baš na Kozari. Ej, Kozari! Toliko o poštovanju prema žrtvama. Prema živima ni poštovanja, ni milosti. Ništa iz sudbine Miloševića i sličnih naučio nije, a hoće svima i svemu da sudi.

Eh, gde li su sada oni optimisti što su nam predvideli evropejstvo i čuda neviđena kad se formirala koalicija na državnom nivou? Htela bih da ih pitam u čemu je razlika između njih i Dodika i partnera mu ako su svesni da nisu širili optimizam, već naručenu obmanu?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Svetlana CENIĆ

Svetlana Cenić je ekonomski ekspert i civilni aktivista. Rođena u Sarajevu, gde je i diplomirala u 22. godini života, postdiplomske studije završila u inostranstvu. Bivši kolumnista magazina Dani i portala Inforadar. Predavač je na SHL Akademiji za mlade lidere, bivši član NO BH Telecoma.

Svetlana CENIĆ

Svetlana Cenić je ekonomski ekspert i civilni aktivista. Rođena u Sarajevu, gde je i diplomirala u 22. godini života, postdiplomske studije završila u inostranstvu. Bivši kolumnista magazina Dani i portala Inforadar. Predavač je na SHL Akademiji za mlade lidere, bivši član NO BH Telecoma.