SVETLANA CENIĆ: Nit’ je cirkus evropski, nit’ su majmuni evropejci

Borjana Krišto našla dokaze „našeg predanog i ubrzanog rada na ispunjavanju uvjeta za pridruživanje europskoj porodici“ na Bledskom strateškom forumu. Nemam priliku da pitam gospođu Krišto gde je njena partija bila, a gde najdraži partner SNSD, onda kada nije bilo „predanog i ubrzanog rada“, pošto su obe partije bezmalo stalno u vlasti

Filip Karađorđević izvršio smotru četničkih jedinica na Manjači. Milorad Dodik bi da se razmotri njegova inicijativa da Bosna i Hercegovina uputi zahtev za prijem u BRICS, jer je Evropska unija suviše komplikovana i stalno neke nove uslove postavlja.

Tako on kaže.

Evropski sud za ljudska prava presudom utvrdio diskriminaciju osoba koje ne pripadaju konstitutivnim narodima, te da bi BiH morala biti jedna izborna jedinica da građani mogu glasati za kandidata za člana Predsedništva BiH bez obzira na nacionalnost i iz kojeg entiteta dolazi.

Borjana Krišto je našla dokaze „našeg predanog i ubrzanog rada na ispunjavanju uvjeta za pridruživanje europskoj porodici“ na Bledskom strateškom forumu.

Ovo su crtice naše zbilje u poslednjih par dana. Evropa zdaj! – nadam se da su uzviknuli svi na Bledu, a mi smo prebledeli od BRICS-a preko Manjače. Mili Moj Mile je bezbroj puta dokazao da zna šta je Manjača, pevajući pod šatrom svake godine, samo ne razumem kad već negira BiH kao državu, što ne podnese zahtev za prijem u BRICS ispred Republike Srpske i vidi šta će mu reći.

Interes za pridruživanje pokazale su i države Iran, Argentina, Kuba, Kazahstan, Etiopija, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venecuela, ali ništa još. Majka BRICS tvrda srca bila. Šanse, kažu, ima Argentina, ali nemaju šanse komplikovane zemlje poput Irana. Akcenat je na tome da neće komplikovane zemlje, ako smo se razumeli.

Ali zato taman mesta za Republiku Srpsku, kao globalnog igrača i tako nekomplikovanu. Uostalom, Mili Moj Mile je dobar i sa bratom Xijem, a još bolji s bratom Putinom, pa će to ići ubrzano. Kako se, majku mu, ekonomski tigar Srbija nije toga dosetila?!

Eto prilike da svi Srbi krenu pod rusku i kinesku kapu kad već neće briselsku. Kosovo u EU, a Srbija u BRICS, dok je Kosovo srce Srbije. Ovde Republika Srpska u BRICS, a Federacija u EU, a sve to u ozračju mira i tolerancije, dok se koordinacija vodi u Savetu ministara kao rezultat „našeg predanog i ubrzanog rada na ispunjavanju uvjeta za pridruživanje europskoj porodici“.

Nemam priliku da pitam gospođu Krišto gde je njena partija bila, a gde najdraži  partner SNSD, onda kada nije bilo tog predanog i ubrzanog rada, pošto su obe partije bezmalo stalno u vlasti. Mislim, što nisu bili tako predani i ubrzani. Nit’ je moj cirkus, nit’ moji majmuni, što bi rekla poljska izreka, a nit’ su zakoni reformski ili evropski.

Evropska unija, kao jedinstveno tržište, što BRICS iz više razloga, pa i geografskih nije, primila je nakon kakve takve obuke i malo jadnije države, a i para dala. Ove zemlje BRICS-a ne sećam se da su davale nešto za projekte ‘nako. Rusija ni kredit, a kamoli grant. Ali, Mom Milom Miletu je svejedno da li neko poklanja ili kreditira. Ionako će to neko drugi vraćati. Njemu se zna, njegovo od svega.

Nismo mi ni za gde i ni za šta. Nas i kad u goste zovu – zovu sa zebnjom. Jer nisu nam svi u vlasti pristojni i vaspitani, ako već nisu obrazovani. To prvo. Pored toga, počesto prikažu raskoš svog neznanja, a tada se i mi ovde crvenimo i stišćemo nemoćno ruke. Barem oni koji nešto znaju i imaju kućno vaspitanje. Ostali tašunaju (tašun tašun tanana) ili postavljaju slike na društvene mreže kako zaljubljeno gledaju u svog idola u slici ili prilici.

Loš sistem stvara začarani krug ljudi spremnih da lažu, varaju i kradu dok ne dostignu vrh, a to je ovaj naš. Takvi sebi na sliku i priliku kroje i prekrajaju zakone, varaju kroz podzakonske akte, sebi slične odabiru za saradnike i podanike.

Iz tog začaranog kruga izlaziš sam ako ne možeš da podneseš varanje i krađu, ili te na silu izbaci ta orbita lažljivaca jer se razlikuješ. Ništa nije drugačije ni sa trojkom, dvojkom, jedinicom, ako je sistem po kojem se radi isti. A jeste, na moju veliku žalost. Po cenu da se zamerim i onima na vlasti, što već jesam, i njihovim „optimistima“.

Nit’ je moj cirkus’, nit’ su moji majmuni, ali boli. Džaba.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Svetlana CENIĆ

Svetlana Cenić je ekonomski ekspert i civilni aktivista. Rođena u Sarajevu, gde je i diplomirala u 22. godini života, postdiplomske studije završila u inostranstvu. Bivši kolumnista magazina Dani i portala Inforadar. Predavač je na SHL Akademiji za mlade lidere, bivši član NO BH Telecoma.

Svetlana CENIĆ

Svetlana Cenić je ekonomski ekspert i civilni aktivista. Rođena u Sarajevu, gde je i diplomirala u 22. godini života, postdiplomske studije završila u inostranstvu. Bivši kolumnista magazina Dani i portala Inforadar. Predavač je na SHL Akademiji za mlade lidere, bivši član NO BH Telecoma.