SVJETSKI DAN ROMA: U BiH se i danas suočavaju sa kršenjem osnovnih prava

Foto: mreza-mira.net

Svjetski je dan Roma obilježava se od 1971. godine kada je održan prvi Svjetski kongres Roma u Londonu, a predstavnici Roma iz 25 zemalja osnovali su Romsku uniju. Svjetski dan Roma obilježava se svake godine 8. aprila.

Osim toga, na Svjetskom kongresu Roma u Londonu proglašen je i službeni romski jezik, što je dodatno obogatilo kulturnu baštinu i identitet Roma diljem svijeta.

Ovaj dan obilježava se s ciljem promovisanja poboljšanja životnih uslova romske populacije, jačanja nacionalnog identiteta, međusobnog druženja i uvažavanja te prikaza romskih običaja i aktivnosti povezanih s romskom zajednicom.

Romi su najbrojnija nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini.

Iako su ostvareni brojni pomaci s ciljem punog uključivanja Roma u sve društvene tokove, prvenstveno u kontekstu uspostavljanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, Romi u BiH se i danas suočavaju sa kršenjem njihovih osnovnih prava te je potrebno nastaviti aktivno djelovanje u tom pravcu na svim nivoima vlasti te osigurati bolji pristup u ostvarivanju njihovih socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava.

Izvor: Fokus, Emedjimurje

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas