THE X-FILES: 30 godina kultne serije

Ian Burell iz The Independenta nazvao je seriju “jednom od najvećih kultnih serija moderne televizije”, dok je Richard Corliss iz Timea rekao da je serija “kulturni fenomen 90-ih”.

Dosjei X američka je naučno-fantastična serija čija je prva epizoda objavljena 10. septembra 1993. godine na kanalu Fox. Serija se emitirala sve do maja 2002., na IMDb-ju ima visoku ocjenu 8.6 te slovi za jednu od najboljih serija ikada.

Glavni likovi serije su dvoje agenata FBI-ja, Fox Mulder (David Duchovny) i Dana Scully (Gillian Anderson). Njih dvoje zaduženi su za istraživanje Dosjea X, neriješenih slučajeva koji uključuju paranormalne pojave. Mulder vjeruje u postojanje izvanzemaljaca i paranormalno, dok je Scully skeptik, a na slučajevima radi zbog naučne analize Mulderovih otkrića.

Kritičari hvalili seriju već od prve epizode.

Godine 1998. objavljen je prvi film Dosjei X, a nakon finala serije, uslijedio je i drugi film 2008. Potom su 2016. i 2018. objavljene još dvije sezone sa šest i deset epizoda. Kritika je seriji bila vrlo naklonjena. Ian Burell iz The Independenta nazvao je seriju “jednom od najvećih kultnih serija moderne televizije”, dok je Richard Corliss iz Timea rekao da je serija “kulturni fenomen 90-ih”.

Povodom tridesete godišnjice prve epizode serije donosimo vam devet stvari o Dosjeima X koje možda dosad niste znali.

  • Jedna od glavnih inspiracija za Dosjee X bila je televizijska naučno-fantastična serija iz 70-ih pod nazivom Kolchak: The Night Stalker. Ta je serija imala samo jednu sezonu, ali isto ima sjajnu ocjenu na IMDb-ju, 8.4. U seriji reporter Carl Kolchak iz Chicaga istražuje misteriozne zločine koji su često uključivali nadnaravne i elemente naučne fantastike.
  • Tvorac serije Chris Carter dobio je inspiraciju kada je pročitao izvješće da je 3.7 miliona ljudi tvrdilo da su ih oteli izvanzemaljci.
  • Lik Dane Scully inspiriran je likom Clarice Starling, koju je glumila Jodie Foster u filmu Kad jaganjci utihnu.
  • Chris Carter jednom je otkrio da su rukovoditelji Foxa htjeli zamijeniti glumicu Gillian Anderson za neku glamurozniju zvijezdu, nadajući se da će tako dodati romantični element seriji.
  • Gillian Anderson imala je tek 24 godine kada je dobila ulogu u seriji. Jednom prilikom rekla je da joj je pilot epizoda Dosjea X bila tek drugi put da se našla pred kamerom.
  • Gillian Anderson nije bila zadovoljna snimanjem scene u hotelu u kojoj je morala biti u donjem rublju kako bi Mulderu pokazala ugrize kukaca. Smatrala je da je ta scena bespotrebna i da nije bilo razloga za njom. Carter je, pak, vjerovao da je scena neophodna kako bi se istaknuo platonski odnos između dvoje glavnih glumaca.
  • Serija se prvih pet sezona snimala u Vancouveru prije nego što su se preselili u Los Angeles. Carter je rekao da su morali snimati u Vancouveru jer tamo imaju “dobre šume”. No set se morao preseliti u Los Angeles na zahtjev zvijezde serije Davida Duchovnyja jer on nije htio toliko biti odvojen od svoje supruge Tee Leoni.
  • Epizoda pod nazivom Leonard Betts, 12. epizoda četvrte sezone, bila je najbolje ocijenjena epizoda serije, a gledao ju je 29.1 milijun ljudi. Emitirala se nakon Super Bowla 1997.
  • U Nacionalnom muzeju američke povijesti Smithsonian izloženo je nekoliko predmeta iz serije. Oni uključuju originalni scenarij pilot epizode, FBI značke Muldera i Scully te Mulderov poster na kojemu piše “želim vjerovati”.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas