U “PRETISU” ŠIŠTI: Novalićeve kćerke nastavile babinim stopama

Foto: Fena / unisgroup.ba

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo na detaljan upit Fokusa o istrazi o poslovanju TMR-a, ali i saradnji „Pretisa“ i „Thermaca“ koji je u vlasništvu Novalićevih kćerki dobili smo šturi odgovor

Duže od tri godine traje istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo o tome koliko su novca Fadil Novalić i Nermin Džindić, bivši premijer FBiH i bivši ministar energetike, industrije i rudarstva, izvukli iz kompanije „Pretis“ Vogošća preko nekadašnje zajedničke firme ovog dvojca „Termo Metal Resist“ (TMR).

U međuvremenu više izvora je za Fokus potvrdilo da sada s “Pretisom” posluje i firma “Thermaco”, koju su u oktobru 2019. godine registrirale njegove kćerke Ada Mulahasanović, Naida Muslim i Azra Novalić.

Thermaco registar osnivaci

FOTO: Screenshot
Faksimili Registra poslovnih subjekata: Thermaco je u vlasništvu kćerki Fadila Novalića

-Firma kćerki Fadila Novalića „Thermaco“ registrirana je na adresi Igmanska bb, a ustvari to je isti prostor u kojem je bila firma „Termo Metal Resist“ (TMR), u kojoj su većinski vlasnici, među ostalima, bili Fadil Novalić i Nermin Džindić, bivši ministar energetike, rudarstva i industrije. Pričalo se da je TMR prodat, pa ugašen, ali šta god da je bilo s tom firmom i pod kojim god uvjetima je poslovala, jasno je da iza nje stoji Novalić koji je u bliskim odnosima s direktoricom „Pretisa“ Almirom Zulić i koja omogućava ili TMR-u ili sad „Thermacu“ da na štetu „Pretisa“ prodaje ovoj kompaniji svoje proizvode – priča naš izvor.

U ZAČARANOM KRUGU PRSTENA ZA GRANATE

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo na detaljan upit Fokusa o istrazi o poslovanju TMR-a, ali i saradnji „Pretisa“ i „Thermaca“ koji je u vlasništvu Novalićevih kćerki dobili smo šturi odgovor.

-Cijeneći navode Vašeg upita od 9. 6. 2023, obavještavamo Vas da Tužilaštvo KS kontinuirano i intenzivno provodi zakonom propisane radnje s ciljem donošenja ispravne i zakonite tužilačke odluke. Zbog prirode postupka Tužilaštvo KS u ovom momentu ne može davati više informacija – naveli su iz Tužilaštva KS koje sličan odgovor na ovo pitanje daje već tri godine, a epiloga nema.

Saradnja između „Pretisa“ i firme Novalićevih kćerki, a iza koje, tvrde naši izvori, ustvari stoji njihov javnosti poznatiji babo, odvija se na način da se u njihovoj hali koja se nalazi odmah do „Pretisove“ u Vogošći proizvodi prsten za haubičku granatu, za šta naši izvori tvrde da se većina nezakonitih radnji odvija pod okriljem noći i na štetu „Pretisa“.

-Kada bi neko došao u dva-tri sata ujutro, onda bi mogao vidjeti kako iz TMR-a ili „Thermaca“ u „Pretis“ dolazi viljuškar koji natovari bakarnu špenu neophodnu za izradu prstena za haubičku granatu i odvozi taj repromaterijal besplatno. Onda oni nama isporuče taj prsten koji je jako lošeg kvaliteta, jer ga moramo ponovo obrađivati, a duplo je skuplji od onog koji smo ranije nabavljali iz Srbije i koji nismo morali obrađivati. Znači, firma koja je itekako povezana s Novalićem odvuče iz „Pretisa“ besplatno bakarnu špenu, od nje pravi prsten i onda nama skupo prodaje taj proizvod. Znači, taj prsten je začarani krug, a da vam kažem, 15 puta kad pretopite nešto, to više nije kvalitet – ogorčeno pričaju naši sagovornici.

odvoz repromaterijala iz Pretisa (1)

FOTO: Fokus.ba
Viljuškar odvozi bakarnu špenu iz Pretisa u kompaniju na kojoj su registrirani TMR odnosno Thermaco

Da se mutne radnje dešavaju „u gluho doba“ u „Pretisu“, govore i dokumenti datirani u ovoj i prošloj godini, u koje je Fokus imao uvid, a u kojima je evidentirano da viljuškari iz susjedne firme, odnosno one u kojoj su smješteni TMR ili „Thermaco“ dolaze po bakarnu špenu bez ikakve narudžbenice i iz jedne firme u većinskom državnom vlasništvu voze je u privatnu firmu.

  • Špena je odvezena u TMR, kao i jedna korpa mesinganih čahura bez otpremnice.
  • Viljuškarista iz TMR-a odvezao dva puta bakarnu špenu i reslove bez otpremnice.
  • Viljuškarista iz TMR-a izvezao otpadnu bakarnu špenu 1.100 kilograma, a nije dostavio otpremnicu – samo je dio navoda iz dokumenata koje ima i menadžment „Pretisa“, a koji su u posjedu Fokusa.

USPON SESTRE I BRATA ZULIĆ

U jednom od dokumenata navodi se i to da je odvoz repromaterijala iz „Pretisa“ bez narudžbenice u susjednu firmu nezakonit, te se traži ispostava narudžbenica pri odvozu bakarne špene iz „Pretisa“ na adresu na kojoj su registrirani i „Thermaco“ i TMR.

firma do pretisa

FOTO: D. Begović / Fokus.ba

Da bi situacija u vezi s odnosima „Pretisa“ Vogošća i firme TMR koja je bila u vlasništvu Novalića i Džindića bila jasnija, treba podsjetiti da je ta firma poslovala godinama s „Pretisom“, o čemu je detaljno pisao Žurnal i procjene su da je u tom poslu TMR izvukao iz „Pretisa“ najmanje milion maraka.

Skandalozno je što je u to vrijeme Novalić bio na čelu Vlade FBiH koja je većinski vlasnik „Pretisa“, a Džindić ministar čije je ministarstvo bilo direktno nadležno za firme namjenske industrije među kojima je i „Pretis“.

Na koji način su Novalić i Džindić „poklopili“ ovu kompaniju namjenske industrije i faktički je pod direktnom kontrolom držali osam godina zbog ličnih interesa govori i podatak da je Almira Zulić, sestra nekadašnjeg Džindićevog saradnika u njegovom kabinetu Almira Zulića, dovedena na čelo „Pretisa“, a njen brat je u međuvremenu postao direktor TTU „Energetik“ Tuzla, firme koja posluje u sklopu Elektroprivrede BiH.

Kako je Zulić proteklih godina upravljala „Pretisom“ govori podatak da Uredu za reviziju FBiH nije htjela dostaviti dokumentaciju i nije dozvoljavala da se obavi revizija za 2019. i 2020. godinu.

Kada su revizori uspjeli ostvariti svoje zakonsko pravo da izvrše reviziju, poslovanje u „Pretisu“ ocijenili su za obje godine negativnom ocjenom, o čemu je Fokus već pisao.

Oba izvještaja vrve od upozorenja na nezakonitosti i loše stanje u „Pretisu“, ali ni Vlada FBiH ni Parlament FBiH ne poduzimaju ništa.

pretis revizorski izvjestaj

FOTO: Screenshot
Faksimil dijela revizorskog izvještaja za Pretis

U međuvremenu, tvrde naši sagovornici, direktorica „Pretisa“ nastavila je s raznim mahinacijama u firmi, pa joj se na teret stavlja da je dovela veliki broj nekompetentnih radnika za posao u ovoj firmi namjenske industrije koji se faktički „sudaraju“ jedni s drugima, a niko ne zna šta im je posao.

pretis masine

FOTO: Fokus.ba
Radnici tvrde da su nabavljene mašine neupotrebljive

-Problem je i što je kupljeno oko 40 mašina, a samo sedam od toga broja radi. Ne znamo na koji način i za koliko novca su te mašine kupljene, ali postoje indicije da su kupljene od firme iz Tuzle koja je vlasništvo direktoricinog brata. Uzimane su i mašine iz TMR-a koje izgledaju tako da se bolje mogu naći na otpadu. Direktorica nikoga od radnika ne obavještava o planovima za firmu, a znamo za negativne revizorske izvještaje, ali zato se ona sastaje s bivšom ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, za koju smo čuli da hoće da se uključi u posredovanje ili na neki drugi način u prodaju proizvoda “Pretisa” – kažu naši izvor koji terete Zulić.

O svim ovim navodima, kao i o tome da nam otkrije šta je uradila na otklanjanju nepravilnosti i nezakonitosti koje su utvrdili revizori tražili smo putem e-maila očitovanje od direktorice „Pretisa“ Almire Zulić.

Umjesto odgovora ona nam je zakazala sastanak u „Pretisu“. Obavijestili smo direktoricu da nismo u mogućnosti doći na sastanak i da nam trebaju njeni pisani odgovori, no ni nakon 20 dana nismo ih dobili.

PROMJENE ILI ĆE BITI SJAŠI KURTA DA UZJAŠE MURTA?

I dok neodgovaranje na novinarski upit direktorice koju su postavili Novalić i Džindić na čelo „Pretisa“ i nije neko iznenađenje, ono što ne ulijeva optimizam u promjene je ponašanje Vedrana Lakića, ministra energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH.

Osim što Lakić nije odgovorio na naš upit poslan prije više od 20 dana, ignorirao je i poruku koju smo mu uputili u kojoj smo ga podsjetili na naša pitanja i obavezu poštivanja Zakona o slobodi pristupa informacijama.

Inače, u našem upitu Lakića smo upoznali s navodima naših izvora u vezi s dešavanjima u „Pretisu“ i pitali ga da li će provjeriti te navode.

Pitali smo Lakića da li je on u prijateljskim odnosima s Almirom Zulić iz studentskih dana, te kako komentira navode naših izvora da je direktorica „Pretisa“ nakon njegovog imenovanja organizirala svojevrsno slavlje, navodno zbog očekivanja da će podržati njen ostanak na poziciji direktorice.

Bez odgovora ostao je i naš upit o dešavanjima u „Pretisu“, te komentar o svim u ovom tekstu iznesenim navodima, a koji smo uputili članici Nadzornog odbora u toj kompaniji Mevlidi Ćatović.

S druge strane, u Uredu za reviziju FBiH nisu optimisti da se katastrofalno stanje u „Pretisu“ koje su ustanovili revizijom za 2019. i 2020. godinu poboljšalo.

Direktor Ureda za reviziju FBiH Dževad Nekić za Fokus kaže da, nakon što su 2021. godine objavili negativne izvještaje za „Pretis“ Vogošća, reviziju nisu više ni radili jer, kako kaže, „nema svrhe trošiti resurse Ureda“.

-Nema smisla sad ponovo raditi reviziju ako su utvrđene značajne nepravilnosti i data negativna mišljenja. Nema svrhe ni da pokušamo, jer ako nisu otklonjene nepravilnosti, džaba trošimo resurse. Pogledajte u izvještaju za „Pretis“ Vogošća samo koliko smo utvrdili zaduženja, gdje kažemo kolike su obaveze, koliko izdate garancije, koliki je dug. Imate jednu situaciju da su obaveze u to vrijeme premašile njihova potraživanja i da je bila upitna njihova solventnost u tom momentu. Bilo bi dobro da je Vlada FBiH pokrenula neke aktivnosti, ali ja sumnjam da su se ti problemi i nedostaci tek tako preko noći mogli riješiti – kaže Nekić za Fokus.

U vrijeme vladavine Novalića i Džindića u javnost su stalno plasirane informacije kako „namjenska industrija u FBiH cvjeta“.

No, svi zvanični i nezvanični podaci o poslovanju firmi iz te oblasti koja uistinu ima potencijala, ali uz zakonito poslovanje i bolje upravljanje, govore suprotno i svjedoče o tome da su od firmi namjenske industrije u FBiH koje su u većinskom vlasništvu FBiH koristi najviše imali privilegirani pojedinci.

Revizorski izvještaji za firme namjenske industrije u FBiH pravi su materijal za tužilaštva i svojevrsne „optužnice“ protiv odgovornih koji su nekadašnje gigante, među kojima su i „Zrak“, „Binas“, „Vitezit“, doveli ili do ruba ili do potpune propasti.

Nova vlast najavila je skore smjene i u upravljačkim strukturama firmi namjenske industrije u FBiH, a brzo će se vidjeti hoće li promjene biti istinske ili će, kao mnogo puta do sada, kod smjene protagonista vlasti i moći biti primijenjen recept po principu „sjaši Kurta da uzjaše Murta“.

pretis grafika

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas