UEFA: Pokrenut disciplinski postupak protiv hrvatskog i albanskog saveza

Foto: Marko Lukunic/Piuxell

Unija evropskih fudbalskih asocijacija UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatske i Albanije zbog događanja na nogometnoj utakmici između tih reprezentacija u Hamburgu.

“U skladu sa člankom 31(4) UEFA-inih Disciplinskih pravila, imenovan je inspektor za etiku i disciplinu radi sprovođenja istrage o mogućem rasističkom i/ili diskriminatornom ponašanju navijača koje se navodno dogodilo tokom utakmice grupne faze UEFA Evropskog prvenstva 2024. između predstavničkih timova Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i Nogometnog saveza Albanije (FSHF), odigrane 19. juna u Hamburgu”, objavila je UEFA.

UEFA je također pokrenula istragu protiv reprezentativca Albanije Mirlinda Dakua, koji se nedolično ponašao poslije utakmice sa Hrvatskom.

UEFA je već kaznila Hrvatski nogometni savez (HNS) s 87.875 eura zbog ponašanja dijela hrvatskih navijača na utakmici prvog kola grupe B na Euru, između Španije i Hrvatske koja je odigrana u Berlinu 15. juna.

Kažnjen je i Fudbalski savez Srbije, sa 14.500 eura kazne, zbog ubacivanja predmeta na teren i prenošenja provokativnih poruka neprimjerenih za sportski događaj na utakmici protiv Engleske. Isto tako, izrečena je i kazna Nogometnom savezu Albanije. Zbog ponašanja navijača na meču s Italijom izrečena im je kazna u iznosu 37.375 eura.

Izvor: slobodnaevropa.org

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas