UHAPŠENA DVOJICA POLICAJACA: Prijavljeni za silovanje žene

Nad uhapšenim policajcima dovršeno je kriminalističko istraživanje te je protiv njih dostavljena krivična prijava, trenutno su u Županijskom Državnom odvjetništvu…

Dvojica policajaca PU ličko-senjske uhapšena su zbog sumnje da su počinili krivično djelo protiv spolne slobode na štetu ženske osobe. Nad njima je policija dovršila kriminalističko istraživanje te je protiv njih podignuta kaznena prijava, stoji u saopćenju PU ličko-senjske.

Kako neslužbeno doznaje Index, za silovanje je policajce prijavila žena koju obojica poznaju od ranije. Doznali su i da žena nije bila privedena, no prema neslužbenim informacijama, sumnja se da se silovanje dogodilo u automobilu.

Uhapšeni policajci trenutno su na ispitivanju u Županijskom Državnom odvjetništvu. Nakon ispitivanja će izaći pred dežurnog sudiju, koji će potom odlučiti hoće li ih pustiti da se brane sa slobode ili će im biti određen jednomjesečni istražni zatvor.

Policija u saopćenju navodi da “nije u mogućnosti objaviti više informacija o navedenom događaju”, a “sve s ciljem zaštite žrtve kaznenog djela od sekundarne viktimizacije”.

Zbog sumnje da su počinili težu povredu službene dužnosti, provodi se postupak utvrđivanja njihove disciplinske odgovornosti te da će danas biti udaljeni s dužnosti, objavila je policija.

Policija u saopćenju navodi i to da Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske, kao i Policijska uprava ličko-senjska, imaju nultu stopu tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja žena te ovakvo ponašanje najoštrije osuđuju.

“Donekle nas umiruje činjenica da je žrtva zadržala povjerenje u policiju i slučaj prijavila upravo Policijskoj upravi ličko-senjskoj, nakon čega su provedene sve potrebne mjere i radnje kriminalističkog istraživanja”, stoji u policijskom saopćenju.

“Iako su počinitelji uhićeni i protiv njih je podnijeta kaznena prijava, ovakvim izoliranim ponašanjem pojedinaca nanijeta je ogromna šteta svim pripadnicama i pripadnicima policije koji profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao na dobrobit svih naših sugrađana”, zaključuje se u saopćenju policije.

Izvor: index.hr, oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas