UZ IZETBEGOVIĆEVU PODRŠKU: Fadil Novalić u utrci za potpredsjednika SDA?

Foto: Fadil Novalić u Krajini

Novalić, koji uživa veliku podršku Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, koji na tu poziciju pretendira i na predstojećem Kongresu, za razliku od te i podrške Izetbegovićeve supruge Sebije čija je podrška važnija i od one samog predsjednika, ne može se pohvaliti da podršku ima i u organizacijama SDA čak ni u Tuzlanskom kantonu odakle on dolazi

Bivši premijer FBiH, Fadil Novalić, osoba s “crne liste” SAD, “začešljao” se da zasjedne na poziciju potpredsjednika SDA, saznaje Raport.

Međutim, da bi osigurao kandidaturu i bio biran na predstojećem Kongresu SDA, Novalić mora ispuniti formalno-pravni uvjet koji propisuje Statut SDA, a to je da njegov izbor za funkciju potpredsjednika potvrdi Izborna komisija SDA, a prije toga mora ga predložiti najmanje 25 (dvadesetpet) članova Glavnog odbora ili dvije kantonalne/regionalne skupštine ili 10 (deset) općinskih skupština SDA.

Novalić, koji uživa veliku podršku Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, koji na tu poziciju pretendira i na predstojećem Kongresu, za razliku od te i podrške Izetbegovićeve supruge Sebije čija je podrška važnija i od one samog predsjednika, ne može se pohvaliti da podršku ima i u organizacijama SDA čak ni u Tuzlanskom kantonu odakle on dolazi.

Zato se Novalić posljednjih dana “otisnuo” put Krajine, s ciljem da sebi izlobira podršku u nekoj od organizacija u osam krajiskih općina. Međutim, s obzirom da i iz Krajine ima zainteresiranih za kandidaturu za potpredsjednika SDA, naročito iz Bihaća i da će tamošnji interesenti za potpredsjednika Stranke tražiti podršku za svoju kandidaturu, Novalić je tražio pomoć Izetbegovića da mu osigura podršku barem iz dvije krajiske organizacije.

Izbor je “pao” na Bužim i na Bosansku Krupu, pa je Novalić poranio u prošli petak i put Krajine krenuo tražiti podršku. I to baš s onim, najlošijim cestama u zemlji koje ni za 8 godina na čelu Vlade FBiH nije htio ni graditi ni obnavljati. Ipak, stigao je Novalić u Bužim na vrijeme da prisistvuje džuma namazu i još da se uslika i fotografiju podijeli na svom Facebook profilu. Naravno, svoje pratioce je ostavio u ubjeđenju da je u herojski Bužim otišao iz patriotskih razloga i jer ga je “srce vuklo” a pravi razlog posjete nije otkrio.

Hoće li Novaliću i uspjeti da dobije podršku u Krajini za ostvarenje svoga sna, jos se ne zna, jer “ bara je mala, a puno krokodila”. Naime, podršku za kandidaturu iz USK-a, kako saznaje Raport, očekuju jos Hamdija Abdić Tigar i Šemsudin Dedić. Dedić je i jedan od aktuelnih potpredsjednika SDA. Inače, općinske, kantonalne i regionalne organizacije SDA imaju rok od još nekoliko dana da dostave imena kandidata za predsjednika, potpredsjednike i članove drugih stranačkih organa koji se biraju na 8. Kongresu SDA zakazanom za 14. oktobar. Ne treba zaboraviti da je Izetbegović uspio izlobirati da se ove godine prije Kongresa ne održe izbori u mjesnim organizacijama SDA, nego će oni biti birani nakon Kongresa. To je protivno Statutu SDA, jer faktički kadrovi koji bi vjerovatno bili smijenjeni i čiji rad bi trebao biti ocijenjivan prije Kongresa kandidiraju one koji njima odgovaraju.

No, Izetbegoviću upravo odgovara ovakva situacija, jer i za svoju, a i za kandidaturu “svojih” njemu bliskih kadrova podršku može dobiti trgujući obećanjima da će ih nakon Kongresa on koji očekuje pobjedu, ostaviti na pozicijama. SDA ima devet potpredsjednika, a konačnu listu predlaže upravo predsjednik stranke. Ako bude sve teklo po Izetbegovićevom i Novalićevom planu, nema sumnje da će osuđeni bivši premijer i osiba s “crne liste” SDA postati potpredsjednik SDA.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas