VIŠKOVIĆ PRIZNAO: RS se zadužuje po kamati od 6,1 odsto, a FBiH od 3,8 odsto

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je danas da se Srpska zadužuje po daleko većim kamatnim stopama od Federacije BiH, navodeći da, za razliku od FBiH, kamate u RS diktiraju privatne banke.

Podsjećamo, Republika Srpska 20. juna na Banjalučkoj berzi planira da se putem petogodišnjih obveznica zaduži 210 miliona KM, a za to zaduženje spremna je da plati kamatu od 6,1 odsto.

Odgovarajući na pitanje narodnog poslanika Igora Crnatka zbog čega RS plaća toliku kamatu, dok se FBiH prije 20-ak dana, takođe, putem obveznica zadužila po kamati od 3,8 odsto, Višković je rekao da su na prostoru RS kamate trenutno takve.

„Tačno je da idemo u emisjiu obveznica od 210 miliona KM i sve radimo po planu koji je usvojila NSRS još u novembru  prošle godine. Kamatna stopa je takva trenutno na prostoru RS i smatramo da je to najniža kamatna stopa koju smo trenutno mogli postići na finansijskom tržištu RS“, rekao je Višković.

Na pitanje zašto je ona znatno veća nego u FBiH, Višković kaže da je FBiH bila malo pametnija i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane.

„Ona je napravila i ostavila svoju Razvojnu banku koja diktira kamatne stope u tom entitetu“, rekao je Višković.

Izvor: capital.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas