VUČIĆ: Razoružat ćemo Srbiju

U Srbiji su se u posljednja tri dana dogodila dva masovna ubistva u kojoj je ubijeno 15 osoba. Čelnik države Aleksandar Vučić, zajedno sa članovima vlade održao je vanrednu konferenciju za medije.

Prvi se obratio i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, drugi put u posljednjih 48 sati.

Na samom početku, još jednom je izjavio porodicama djece i radnika obezbjeđenja u školi OŠ “Vladislav Ribnikar” saučešće, a koji su krvnički ubijeni u srijedu. Također, izrazio je saučešće i porodicama žrtvama u noćašnjem napadu u selu kod Mladenovca.

“Ovo je napad na cijelu našu zemlju i svaki građanin to osjeća. Kao neko ko nije pobornik teorija zavjera, samo ću saopćiti mjere i činjenice. Veliki narodi, a građani Srbije su jedna velika nacija iako živimo u teritorijalno i brojčano maloj zemlji. Veliki narodi su uspjevali da nađu rješenja. Izgubili smo mnogo djece, mnogo divnih ljudi, i upravo zato Amerika kada se suočila 11. septembra sa više hiljada ubijenih znali su da se ujedine. Trebamo i mi”, kazao je Vučić.

Zatim, najavio je nove mjere za koje će odmah poduzeti korake za izvršavanje.

“Nalažem MUP-u da pripremi mjere u kojem ćemo morati da čekamo 17 mjeseci, a to je da dopuni izmjene zakona o municiji i oružju kojim bi se pooštrili uslovi za održavanje i posjedovanje oružja. Svi koji posjeduju oružja, ne lovačka, proći će reviziju, neće ostati više od 30-40 hiljada komada. Razoružat ćemo Srbiju”, najavio je Vučić.

Potom, Vučić je najavio u narednih šest mjeseci zapošljavanje 1.200 novih policajaca i sa tim će, kako je najavio, krenuti odmah.

“Sve ovo kako bi roditelji bili mirniji. Time ćemo, ne samo podići sigurnost, već ćemo time smanjiti vršnjačko nasilje što je velika stvar. Zato što oni tuku slabije od sebe uvijek imaju strah od onih koji su jači. To je za sigurnost prvenstveno majki”, kaže Vučić.

Također, najavio je Vučić i šestomjesečne i jednogodišnje provjere, ljekarske, psihijatrijske i psihološke provjere osoba, obavezan test na psihoaktivne supstance onih koji posjeduju oružje. Naložio je MUP-u Srbije, također, i poduzimanje aktivnosti da za sva lica koje posjeduju nelegalno oružje.

“Ukoliko ne predaju, naći ćemo oružje i posljedice će biti strašne”, dodaje Vučić-

Također, Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Vučić je naložio i pooštravanje mjera za osobe koje posjeduju lovačko oružje. Također, jedna od mjera odnosi se i za Ministarstvo pravde. Odnosi se na pooštravanje mjera za one koji izdaju, prepravljaju i proizvode oružje.

Vezano za to što je Kosta Kecmanović, dječak koji je u beogradskoj osnovnoj školi ubio osam svojih vršnjaka i čuvara škole, i zbog svojih godina (13) ne može krivično odgovarati, Vučić kaže, metaforično, da “svjetlost dana neće više ugledati”.

Izvor: klix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas