ZBOG “CURENJA” DOKUMENATA U PREDMETU DODIK: Prijava protiv tužilaca i sudija

Foto: Senad Gubelić

Prijava se odnosi na dostavljanje i omogućavanje neovlaštenoj osobi uvida u sadržaj dopisa sudije za prethodno saslušanje, tako da je došlo do objavljivanja u medijima dijelova navedenog dokumenta čime je narušen integritet postupanja u predmetu, kao i kredibilitet Tužilaštva BiH i Suda BiH

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić podnio je Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS prijavu protiv nepoznatih tužilaca i nepoznatih sudija radi neovlaštenog objavljivanja dopisa Suda BiH u vezi optužnice Tužilaštva BiH broj T20 0 KT 0024163 23, odnosno protiv Milorada Dodika.

“Prijava se odnosi na dostavljanje i omogućavanje neovlaštenoj osobi uvida u sadržaj dopisa sudije za prethodno saslušanje, odnosno propuštanje preduzimanja potrebnih mjera u cilju zaštite integriteta krivičnog spisa i nadzora nad osobama koje imaju zakonit pristup sudskim i tužilačkim spisima, tako da je uslijed navedenog postupanja/propuštanja, došlo do objavljivanja u medijima dijelova navedenog dokumenta čime je narušen integritet postupanja u predmetu, kao i kredibilitet Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Takođe, Tužilaštvo BiH će postupiti u skladu sa uputama Suda BiH iz navedenog dopisa, u zakonom predviđenom roku, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je, kako smo već objavili, Tužilaštvu BiH na doradu vratio optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

Optužnica je, kao što poznato, podignuta 12. augusta zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika. Sud BiH je na raspolaganju imao rok od 15 dana da se izjasni o ovoj optužnici, te ju je vratio na doradu “jer Tužilaštvo nije preciziralo koje je krivično djelo počinjeno te kakva je uzročno posljedična veza onoga za što se terete Dodik i Lukić”, a pojedini mediji su objavili dio dokumenta u kojem je obrazložen razlog vraćanja optužnice na doradu.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas