ZBOG RATNIH ZLOČINA U VISOKOM: Optuženo šest pripadnika Armije BiH

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv šest osoba zbog ratnih zločina počinjenih u Visokom. Optužnicom su obuhvaćeni: Zijad Kadrić, rođen 1951. godine u Čajniču, Hajrudin Halilović, rođen 1959. godine u Prijepolju, Asim Hamzić, rođen 1948. godine u Prijepolju, Miralem Čengić, rođen 1960. godine u Pljevljima,  Samir Selimović, rođen 1969. godine u Kaknju i Amir Murtić, rođenog 1971. godine u Visokom.

– Optuženi se terete, da su za vrijeme rata i oružanog sukoba, u periodu od maja pa do kraja 1992. godine, u zarobljeničkom objektu-logoru koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić”, kao pripadnici Općinskog štaba TO Visoko, OS ARBiH generalštaba, SJB i vojne policije ARBiH u Visokom, postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te sistematski i kontinuirano vršili mučenja, nečovječna postupanja, pljačkanje, fizičko i psihičko zlostavljanje žrtava, civila srpske nacionalnosti sa područja Visokog, među kojima i žena, djece i maloljetnika, kao i osoba starije životne dobi.

Prema navodima optužnice, u zarobljavanju i zlostavljanju u navedenom logoru, u periodu od oko osam mjeseci bilo je više stotina civila, sa područja Visokog i okoline, koji su držani bez dovoljno hrane, osnovnih higijenskih uvjeta, u neuvjetnim i pretrpanim prostorijama, gdje su bili podvrgnuti svakodnevnim zlostavljanjima, premlaćivanjima, mučenju, nečovječnom postupanju, različitim oblicima psihičkog i fizičkog zlostavljanja, te naročito ponižavajućim postupcima prema zatvorenicima ženskog spola i malodobnim osobama, a prvooptuženi, umjesto da postupi u skladu sa svojim dužnostima i spriječi mučenje i nečovječno postupanje kojeg je bio svjestan i znao za njih, te zaštiti zarobljene civile, nije poduzeo mjere zaštite, čime je omogućio drugim optuženima kao i ostalim NN osobama, kontinuirano i sistematskog zlostavljanje žrtava.

Radnje koje se osumnjičenim licima stavljaju na teret, opisane su u 109 tačaka i podtočaka optužnice, koju će tužilaštvo dokazivati sa pozivanjem 90 svjedoka i stručnih vještaka i ulaganjem većeg broja dokaznih materijala, stoji u informaciji Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas