POPULIZAM NA RATNOM SENTIMENTU: Gradonačelnici i rat spomenicima u kampanji

“Biće ovo jedno grandiozno i monumentalno zdanje sa novim trgom koje će postati simbol ne samo Banje Luke i Republike Srpske, već cjelokupnog srpskog roda. Ovaj spomenik biće simbol najveće srpske pobjede u posljednjih stotinu godina”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković početkom avgusta o gradnji spomenika u koji će u vrijeme krize i neimaštine upumpati gotovo devet miliona maraka

Foto: Dejan Rakita/Pixell

Vlada Republike Srpske mogla bi da pomrsi račune gradu Banjaluka i njegovom prvom čovjeku Drašku Stanivukoviću da Centralno spomen-obilježje, posvećeno poginulim borcima RS u proteklom ratu, bude završeno u jeku predizbornoj kampanji.

Spomenik gomila dugovanja a novac se čeka, ako je vjerovati Stanivukoviću, od Vlade i predsjednika RS.

EPSKA RETORIKA DRAŠKA STANIVUKOVIĆA

Ne ulazeći u estetiku monumentalnog zdanja “posađenog” u centru Banjaluke na mjestu nekadašnjeg parkinga, izvjesno je tek da će ne njega biti utrošeno gotovo devet miliona maraka. (od planiranih 6,3 miliona KM, grad Banjaluka dva puta je uvećavao cijenu koja je dosegla 8,6 miliona KM).

“Biće ovo jedno grandiozno i monumentalno zdanje sa novim trgom koje će postati simbol ne samo Banje Luke i Republike Srpske, već cjelokupnog srpskog roda. Ovaj spomenik biće simbol najveće srpske pobjede u posljednjih stotinu godina”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković početkom avgusta.

Ipak, Stanivuković sa svojom epskom retporikom nipošto nije usamljen u serviranju predizbornih mamaca. Potvrđuje to i njegova sarajevska kolegica Benjamina Karić, koja je odobrila postavljanje tenka u sklopu spomen obilježja pripadnicima Armije BiH, odnosno Vikićevim specijalcima, u blizini sarajevske Druge gimnazije.

Pravi tenk kao spomenik postavljem ispred II sarajevske gimnazije (Foto Klix)

Karićeva, koja je na predstojećim lokalnim izborima kandidatkinja za načelnicu Opštine Novo Sarajevo, popratila je postavljanje tenka riječima da je to “bila herojska borba bosanskih specijalaca protiv mnogostruku bolje opremljenog neprijatelja koji je posjedovao mnogo superiorniju tehniku i logistiku”. Tako je i gradonačelnica Sarajeva u godini lokalnih izbora, kada bi izborne teme trebale biti infrastruktura, snabdijevanje vodom, ili zagađenje zraka u Sarajevu, zaigrala na kartu ratnog sentimenta koji u Bosni i Hercegovini ne prestaje biti ključna tema i pitanje svih pitanja.

Nekim čudom i spomenik u Sarajevu je “poskupio” u toku gradnje, istina za oko 23.000 KM, namijenjenih za dodatne i nepredviđene radove.

Neki su prepoznali već oprobani populizam Karićeve pa je na mrežama osvanula satirična pjesma “Moj tenk”.

“Ovakvo ‘jahanje’ po ratnom sentimentu u predizbornoj kampanji je uvreda za inteligenciju. A veoma je bitno za izopačene umove da je idejno rješenje napravio Nebojša (Nebošja Šobić Šoba, poznati sarajevski umjetnik sa američkom adresom, op.a.), pa da se cijela farsa pospe mrvicama multientničkog projekta i razumijevanja historije. I pri tome naravno nije kriv umjetnik, koji ima pravo na svoju umjetničku viziju, već ova *oza i njeni stranački šefovi koji su propali u svemu osim u resavskoj školi šovinizma i nacionalizma”, napisala je pratiteljka stranice koja je objavila pjesmu i zaključila:

“Sramota je za Sarajevo dozvoliti ovu dozu manipulacije.”

Kratko nakon postavljanja tenka, na portalu Peticije online pokrenuta je jedna za uklanjanje tenka zbog “neprimjerenosti dizajna, lokacije i sadržaja oko spomen-obilježja”. Potpisalo ju je, za sada, više od 1.000 ljudi. 

FOTELJE I BORCI ZA STVAR NACIJE

U Banjaluci nije bilo disonantnih tonova kada je riječ o „grandioznom spomen-obilježju“ u centru grada. Unatoč činjenici da je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala negativno mišljenje Gradu Banjaluka na finansijski izvještaj za prošlu godinu u kojem je jedna od osnovnih zamjerki revizora bila i izgradnja centralnog spomenika poginulim borcima koja je započeta bez osiguranih sredstava.

Stanivuković je već nadaleko poznat po betoniranju Banjaluk; na fotografiji je Kralj Tvrtko u njegovoj organizaciji, čija jew gradnja odgovor na Tvrtka kojeg je u Sarajevu u gotovo ilegalnoj akciji (u noći) postavila Benjamina Karić (Foto: Tomas Damjanović)

“Uprkos tome što je revizija dala negativno mišljenje po pitanju izgradnje Centralnog spomen-obilježja, pozitivno je to što smo ga mi izgradili našom odlučnošću i hrabrošću”, rekao je Stanivuković nedavno.

Da nema nikakve mistifikacije u tzv. “patriotskim” narativima potvrđuju teoretičari koji izučavaju nacionalizam, poput etnologa i antropologa Ivana Čolovića.

“Ako radite za takozvani nacionalni identitet, dobijate priznanja… Sam nacionalizam nema u sebi ništa dražesno. Njegova draž je u tome što je on danas na velikoj ceni, što je reputacija borca za stvar nacije uslov za dobijanje makar i najskromnijeg priznanja i položaja. Nekako ćete proći ako niste član neke od stranaka na vlasti, ali ako se ne klanjate nacionalnim svetinjama, napravili ste sebi veliki problem”, rekao je Čolović u intervjuu za Novi magazin, u februaru ove godine.

Shvatile su to i “sitnije ribe” u moru pretedenata na političke funkcije.

Kombinacija siromaštva i niskog obrazovanja plodno je tlo na kojem se već decenijama može posijati isto nacionalno sjeme, koje ne rađa baš ništa osim političkih fotelja za povlaštene političare i kandidate.

Novinar portala Impuls Miljan Kovač podsjeća da korištenje ratne prošlosti u svrhu prikupljanja političkih poena traje već decenijama.

“To zapravo govori o tome da političari ne mogu, ne znaju ili neće da ponude rješenja koja će građanima obezbijediti bolju budućnost, pa im iznova nude prošlost. Nažalost, to im se uvijek isplati jer na osnovu toga dobijaju glasove i za prošlost koju prodaju naivnim glasačima sebi obezbjeđuju visoke prihode, a time i bolju budućnost”, kaže Kovač.

U međuvremenu, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković pohvalio se na svom Facebook profiluda je “ova gradska vlast” završila spomenik:

“Ispunili smo sveti zavjet naših predaka i boraca koji su svojim životima stvarali Republiku Srpsku, izgradili smo Centralno spomen-obilježje”, napisao je, između ostalog Stanivuković, nešto više od 10 dana pred lokalne izbore u BiH.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Čitajte još: 

“NP SUTJESKA” PRIJETI EKOCID: Vukovićev “GLA Holding” u dva grada osnovao iste firme istih JIB-ova, koje se pojavljuju kao investitori

VELIKA AFERA U SREBRENICI: RS knjiži privatne parcele Bošnjaka kao vlasništvo entiteta

———————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.