AUKCIJA: Čuveni Gvozdeni tron iz serije Igra prijestolja prodat za vrtoglavi iznos

Promotivna replika legendarnog Gvozdenog trona iz serije Igra prijestolja prodata je za 1,49 miliona američkih dolara odnosno 1,36 miliona eura na aukciji.

To je bio vrhunac trodnevne prodaje na kojoj su kultni kostimi, oružje i drugi rekviziti iz serije premašili očekivane cijene.

Prijestol, dimenzija približno 165 cm x 218 cm x 160 cm i težine 140 kg, korišten je za promotivne turneje širom svijeta.

Plastična replika

Izrađen je od plastike oblikovane prema originalnom prijestolju korištenom u seriji. Ima metalik boju i ukrašen je draguljima kako bi podsjećao na drške nekadašnjih kraljevskih mačeva.

Ovo djelo je prodato na aukciji američke kuće Heritage Auctions, sa sjedištem u Dalasu, tokom trodnevne prodaje rekvizita iz serije.

Autor i tvorac Igre prijestolja, Džordž R. R. Martin, napisao je: „Gvozdeni prijestol je prijestol osvajača, napravljen od mačeva poraženih neprijatelja, simbol osvajanja“.

Igra prestola

Portparol aukcijske kuće Heritage izjavio je: „Vjerovatno jedno od najtraženijih sjedišta u pop kulturi, ovo mjesto moći može se porediti jedino sa komandnim sjedištem kapetana Kirka iz serije Zvjezdane staze. Gvozdeni prijestol je takođe najpoželjniji predmet u epskoj fantaziji Džordža R. R. Martina, i katalizator za cijelu historiju osvajanja, poraza i želje za osvajanjem“.

I drugi rekviziti postizali visoku cijenu

Koliko fanovi i kolekcionari vole ovu seriju pokazuje i podatak da je silikonska figura Bijelog hodača, korištena na izložbama serije Igra prijestolja, obučena u kostim koji je korišten u seriji, prodata za 40.000 američkih dolara odnosno 36.550 eura.

Istopljena verzija Gvozdenog prijestolja, koju je uništio zmaj Drogon u naletu bijesa i tuge nakon smrti Deneris Targarjen, prodata je za 175.000 američkih dolara (159.850 eura).

Originalni rekvizit, zeleno jaje zmaja, prodat je za 100.000 američkih dolara (91.350 evra). Bilo je korišteno kao jedno od tri svadbena poklona u obliku jaja zmaja, koja su obiležilja brak Deneris Targarjen, koju igra Emilija Klark, i poglavice Kala Droga, kojeg igra Džejson Momoa.

Igra prestola

Igra prijestolja je HBO serija koju su napravili Dejvid Beniof i D.B. Vajs. Predstavlja adaptaciju serijala Martinovih knjiga „Pjesma leda i vatre“. Serija je emitovana je od 2011. do 2019. godine, a ukupno je imala osam sezona odnosno 73 epizode.

Snimana je na brojnim lokacijama u Velikoj Britaniji, Kanadi, Islandu, Malti, Maroku, Španiji, kao i u Hrvatskoj.

Šou je iz sezone u sezonu bilježio rast gledanosti. U SAD-u je svaku epizodu u prvoj sezoni gledalo u prosjeku 2,52 miliona gledalaca, a prosjek za epizode u posljednjoj sezoni bio je čak 12 miliona.

Izvor: forbes.n1info.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas