HOMMAGE POSRNULOM DRUŠTVU: Kako je “de facto umjetnik” iz zatvora postao načelnik – šesti put

“Ne trebaju oni koji pišaju uz vjetar da nam sole pamet! Jer oni koji pišaju uz vjetar, sami sebe popišaju”, jedna je o čuvenih Berilovih izjava. Nema sumnje da se Berilo kroz godine dokazao kao ekspert za tematiku pišanja: po zakonima, po moralu, po prirodnim ljepotama Bjelašnice i po izvorima vode za Sarajevo. Pobjedom na ovim lokalnim izborima iz zatvora se, zajedno s onima koji ga biraju i stranačkim kolegama koji ga brane, još jednom popišao i po budućnosti Bosne i Hercegovine

Foto: /Karikatura: Nina Hadžić Ziggy

Na nedavnim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini jedna od glavnih vijesti u medijima bili su šokantni rezultati u općini koja ima manje od 3.000 stanovnika kao svjedočanstvo u kakvom posrnulom društvu živimo. Razlog tome je što je na izborima pobijedio kandidat koji je u tom trenutku boravio u zatvoru, bukvalno iza rešetaka, pod teškim optužbama za višegodišnju zloupotrebu položaja, korupciju i nezakonitu prodaju državnog zemljišta.

U pitanju su, naravno, općina Trnovo u Kantonu Sarajevo (KS) i njen dugogodišnji načelnik Ibro Berilo. Berilo ne samo da je pobijedio, on je s 1.321 glasova od 1.696 važećih pomeo izazivača Bajru Lindova, koji je dobio samo 384 glasa. 

ŠESTI PUT KANDIDAT OPĆINE – OVAJ PUT U FOTELJU IZ ZATVORA

Ibro Berilo (63) tako je u međuvremenu postao vjerojatno najpoznatiji Ibro u daytonskoj verziji BiH, dok je najpoznatiji Ibro u Bosni i Hercegovini ZAVNOBiH-a bio Ibro Dirka iz pjesme Zabranjenog pušenja. U tome se odlično vidi razlika između života nekad i sad, iako se i paradigmatskom Ibri ove epohe mora priznati da je “de facto umjetnik”.

Ali “umjetnik” bogaćenja mimo zakona, korupcije, devastacije Bjelašnice i zloupotrebe položaja, ako je suditi po svemu onome što mu na teret stavlja Tužilaštvo Kantona Sarajevo, ali i po onome što su godinama pisali neovisni mediji.

Berilo je u predratnom periodu bio nastavnik biologije i hemije u osnovnoj školi, te član Saveza komunista. Godine 1991. je, kao i mnogi drugi, pretrčao u SDA, u kojoj se zadržao sljedećih 10 i nešto godina. No, 2004. je ušao u Stranku za BiH, u kojoj je ostao do 2011.

Berilo: Načelnik Trnova, čovjek “najzaslužniji” za devastaciju Bjelašnicu zarad privatnih interesa

Nakon toga je malo pauzirao, trebalo mu je valjda odmora za novi preletački zalet, pa 2012. postao član SDP-a, u kojem je bio sljedeće četiri godine, da bi se 2016. vratio u SDA. Uspjelo mu je i to da i u SDP-u i u SDA bude član glavnog odbora, što puno toga govori ne samo o Berilu, nego i o tim strankama, od kojih je jedna navodno lijevo, a druga neupitno desno. Drugdje bi ovakav slalom kroz stranke političara prije ili kasnije diskreditirao, ali u Općini Trnovo to nije izazvalo odbojnost glasača.

Paradigmatski Ibro naše epohe je prvi put za načelnika Trnova izabran 2002. kao SDA-ovac. Onda je od 2004. do 2008. bio zastupnik u Skupštini KS-a, pa je opet izabran za načelnika, ali ovaj put ispred Stranke za BiH. Godine 2012. još jednom pobjeđuje na lokalnim izborima, sada kao SDP-ovac. Četiri godine kasnije osvaja četvrti načelnički mandat – kao kandidat koalicije SDA-SBB BiH Fahrudina Radončića. Već smo došli do 2020. godine, u kojoj Ibro Berilo postaje peti put načelnik Trnova, da bi ove godine, još jednom kao kandidat SDA, bio izabran na čelo općine.

Kad se sve zbroji, Berilo je na poziciji načelnika Trnova dosad proveo skoro 20 godina, a s obzirom na to da nakon hapšenja nije podnio ostavku, već je na izborima potvrdio novi mandat, ne treba se čuditi ako se Ibro nekad u budućnosti direktno s načelničke pozicije, koju očito planira obavljati s ove ili one strane zatvorskih rešetki, preseli na ahiret.

SDA PO MJERI IZETBEGOVIĆA JUNIORA

Sve što Tužilaštvo KS Berilu stavlja na teret, a i mnogo toga što ne stavlja a trebalo bi, odavno je poznato zahvaljujući radu istraživačkih novinara. Ništa od toga nije zaustavilo Bakira Izetbegovića, lidera odavno kadrovski i moralno ruinirane SDA, da Berila uzme u obranu u izbornoj noći.

Izetbegović junior je nastavio s pohvalama na račun Ibre Berila i u intervjuu za FTV:

“On je u pritvoru, optužen je da je neke stvari priskrbio sebi. Da li je? Vidjet ćemo. Niko nije kriv dok se kroz jedan propisan sudski proces ne dokaže obratno. I mi imamo barem 30, 40 i više slučajeva u kojima su političari bili optuženi, izgledalo je da jesu krivi pa su nakon par godina procesa dokazali nevinost. Ne znam hoće li biti tako sa gospodinom Berilom. Ono što znamo, što je sigurno, jeste da je decenijama radio za narod u Trnovu, i oni njemu zbog toga daju glasove. Dakle, ta je općina procvala. I zbog toga on postiže ovakve rezultate, čak i iz zatvora.” 

Izetbegović: Godinama vodio stranku udesno; danas je SDA pod njim moralno posrnula politička partija (Photo: Armin Durgut/PIXSELL)

Koliko je SDA pod Izetbegovićem juniorom i s kadrovima poput Berila moralno propala pokazuje i to što je kandidat ove stranke koji je pobijedio na izborima za gradonačelnika Gradačca svoju pobjedu posvetio Fadilu Novaliću, bivšem federalnom premijeru, koji trenutno, osuđen za korupciju, zasluženo sjedi iza rešetaka. Da je Novalić još jedan kadrovski izum Bakira Izetbegovića jedva da treba napomenuti, ali vrijedi podsjetiti i da je glavni potrčko šefa ove stranke godinama bio Asim Sarajlić, kojem će se uskoro drugi put suditi zbog navodnog sudjelovanja u namještanju unutarstranačkih izbora u SDA. U vezi s tim dovoljno je poslušati objavljenu snimku na kojoj se čuje kako Sarajlić “kupuje” glas na tim izborima, i vjerovati vlastitim ušima. Ako je Bakir branio i Asima i Fadila – kako ne bi i lokalnog šerifa Ibru?

Prema pisanju medija, Berilo je svoju vlast u Trnovu održavao uhljebljavanjem ljudi, poklanjanjem junica, te raznolikim drugim vrstama kupovanja glasova.

“PROCVAT” TRNOVA I EKOCID NA BJELAŠNICI

Što se tiče procvata Trnova pod Berilovim vodstvom, on se prvenstveno temelji na građevinskoj devastaciji prirodnih ljepota olimpijske planine Bjelašnice, koja je zapravo trebala biti proglašena nacionalnim parkom. Tako je predviđeno još Prostornim planom SR BiH iz 1980., koji je i dalje na snazi u Federaciji BiH. Unatoč apelima ekoloških aktivista da se taj plan konačno realizira, politika je imala drugačije planove.

Berilo je 2019. godine bio jasan:

“Planina Bjelašnica se ne smije proglasiti nacionalnim parkom, jer bi se time zabranila gradnja koja je krucijalna za ekonomski razvoj općine Trnovo.”

Ibro je zato bio pun ideja kako da još zaradi na prirodnim ljepotama BiH, dok ih nepovratno uništava, pa je predlagao, primjerice, da se šetnja kanjonom Rakitnice naplaćuje 10 maraka.

Za koncept održivog razvoja i održivog turizma Berilo izgleda nije čuo, niti ga zanimaju. To što pretjerana gradnja na Bjelašnici s lošom infrastrukturom ugrožava izvore pitke vode za Sarajevu ga isto nije briga. Stvari trenutno idu u tom pravcu da bi ljudi u Sarajevu trebali početi piti ono što se na Bjelašnici, da prostite, iskenja.

Bjelašnica: Od nekadašnjih nepreglednih polja i pašnjaka, prirode i zelenina, olimpijska planina Bjelašnica nepovratno betonirana i uništena – uz ključnu logističku pomoć Ibre Berila (Foto: Fuad Fočo)

A toga je sve više. Ibro tako ispada kao nekakva bosanska verzija Marije Antoinette, koja je gladnima rekla da jedu kolače, dok bi po Berilu Sarajlije trebali jesti govna.

“Ne trebaju oni da nam sole pamet, koji pišaju uz vjetar! Jer oni koji pišaju uz vjetar, sami sebe popišaju!”, vikao je Berilo 2016. na predizbornom skupu SDA.

Ibro se, nema sumnje, kroz godine dokazao kao ekspert za tematiku pišanja. Pišanja po zakonima, po moralu, po prirodnim ljepotama Bjelašnice i po izvorima vode za Sarajevo. Pobjedom na ovim lokalnim izborima iz zatvora se, zajedno s onima koji ga biraju i stranačkim kolegama koji ga brane, još jednom popišao i po budućnosti Bosne i Hercegovine.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Više od autora: 

GORDAN DUHAČEK: Devetnaest godina Čovića na čelu HDZ-a

ŠTA SAM NAUČIO ZA GODINU U BOSNI: Sve je naopako, ali je nisam nikad više volio nego sada

————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Gordan DUHAČEK

Gordan Duhaček je rođen 1980. u Sarajevu. Državljanin Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Postjugoslavenski nomad - živio je u Tuzli, Beču, Zagrebu, Berlinu i Sarajevu. Pisanjem i novinarstvom se profesionalno bavi skoro 20 godina. Radio je za zagrebački Radio 101, hrvatske news portale tportal.h i Index.hr, njemački MDR i druge medije.

Gordan DUHAČEK

Gordan Duhaček je rođen 1980. u Sarajevu. Državljanin Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Postjugoslavenski nomad - živio je u Tuzli, Beču, Zagrebu, Berlinu i Sarajevu. Pisanjem i novinarstvom se profesionalno bavi skoro 20 godina. Radio je za zagrebački Radio 101, hrvatske news portale tportal.h i Index.hr, njemački MDR i druge medije.