TUŽILAŠTVO BIH: Sindikat UIO podnio krivičnu prijavu protiv Mire Džakule

Miro Džakula je nakon više od 11 godina na čelu UIO mandate završio neouporedivo bogatiji, a o čemu je Valter napisao serijal istraživačkih priča, dokumentovanih i dokazanih, zbog kojih nas je Džakula tužio, pokušavaši SLAPP tužbom da bezuspješno zaustavi naše pisanje

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL, arhiva

Samostalni sindikat državnih službenika i uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH podnio je novu krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Mire Džakule, ovog puta zbog mobinga kojem je više godina bio izložen carinski inspektor iz Gradiške Ljubomir Vlajnić.

Kako saznaje Valter, krivična prijava Tužilaštvu BiH je podnesena prije nekoliko mjeseci, a potpisali su je sadašnji i bivši predsjednici sindikata UIO BiH, Predrag Jelača i Mehmedalija Osmić, što daje dodatnu težinu samoj prijavi.

Ono što je bitno u ovom slučaju jeste da je Sud BiH ranije presudio u korist Vlajnića (postojanje mobinga), odnosno da je direktor Džakula „počinio krivično djelo zloupotreba položaja“.

AFERE, KORUPCIJA, KLIJENTELIZAM

Valteru je potvrđeno da je ovo tek posljednja u nizu krivičnih prijava Sindikata protiv bivšeg direktora Džakule, čija su dva i po mandata na čelu državnih carina obilježile silne afere, korupcija i klijentelizam.

Foto: Faksimil krivične prijave protiv Džakule

„Podnosioci prijava očekuju da kao svjedoci koji posjeduju mnogo informacija i dokaza o nezakonitim radnjama budu pozvani u Tuzilastvo BIH u svojstvu svjedoka i da učestvuju u određenim krivičnim postupcima i istragama koje vodi Tužilaštvo BiH“, rekao je za Valter predsjednik Sindikata Predrag Jelača.

Prema nekoliko izvora našeg portala iz UIO, u državnim carinama unazad godinama uspostavljen je sistemski mobing prema usposlenicima, koji se bez valjanih odluka degradiraju, premještaju na nove pozicije daleko od mjesta stanovanja i kažnjavaju suprotno zakonu i pravilncima. Protiv onih koji se usude prijaviti mobing i sistemsku korupciju pokreću se montirani disciplinski postupci te im se izriču disciplinske mjere prestanka radnog odnosa.

Rijetki uspijevaju (rekli bismo gotovo niko) da ostvare svoja prava tužbama pred Sudom BiH, jer ih tamo čekaju sutkinje bliske UIO, koje su u teškom sukobu interesa (godinama Dragica Miletić, a odnedavno i Nada Papo). Valter je dokazao u serijalu tekstova da je sutkinja Miletić, koja je u UIO u međuvremenu zaposlila tri člana svoje porodice, godinama sudila izrazito pristrasno, u korist tuženih funkcionera i same UIO, pri čemu disciplinska tužiteljica VSTV još od februara ove godine istražuje moguću umiješanost Dragice Miletić u zloupotrebe CMS sistema.

Foto: Dragica Miletić

Miletić je nekim od svojih presuda na ulicu poslala i zaštićenog prijavitelja korupcije Emira Mešića (zbog prijave korupcije ostao bez posla u UIO!), kao i načelnika istraga Nikicu Gligorića, koji je također ostao bez posla jer je pokrenuo istrage protiv u to vrijeme šefice Grupe za sprečavanje krijumčarenja Jelene Majstorović. Upravo je Jelena Majstorović godinama bila najbliža saradnica Mire Džakule, široj javnosti poznata i po hapšenju, suspenziji i višemjesečnoj istrazi Tužilaštva BiH, koje uprkos gomili dokaza još nije podiglo optužnicu.

S druge strane, prema svim informacijama kojima raspolažemo, sadašnje rukovodstvo, direktor Zotan Tegeltija i prvi operativac UIO Goran Marinković, inače Tegeltijin kum, Jelenu Majstorović pokušavaju vratiti na posao.

I NAKON DRAGICE MILETIĆ – NADA PAPO

Uskoro bi ulogu Dragice Miletić u Sudu BiH trebala da preuzme sutkinja Nada Papo (Miletić treba u penziju početkom naredne godine) čiji sin Leon odnadavno također radi u UIO – i to u kadrovima, gdje se donose rješenja iz radnih odnosa. Tako svako rješenje službenika ili uposlenika koji se u roku bude žalio na određenu odluku direktora, a koje se bude rješavalo u kadrovskoj službi kod Leona Pape – ići će u Sud BiH ili kod njegove majke Nade Papo. 

Foto: Nada Papo

Kada je u pitanju bivši direktor Miro Džakula, on je nakon više od 11 godina na čelu UIO mandat završio neuporedivo bogatiji, a o čemu je Valter također napisao serijal istraživačkih priča, dokumentovanih i dokazanih, zbog kojih nas je Džakula tužio, pokušavaši SLAPP tužbom da bezuspješno zaustavi naše pisanje.

Inače, protiv samog Džakule postoji više predmeta i krivičnih prijava u Tužilaštvu BiH koje su prethodnih godina podnijeli inspektori SIPA i predstavnici sindikata državnih carina, no one i dalje kupe prašinu na dnu tužilačkih ladica.

Džakulu je po HDZ liniji dugo štitila bivša glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, zajedno sa nekadašnjim zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, koji je procese protiv Džakule opstruirao i usmjeravao ih pogrešnim pravcem. Tako su mnoge istrage opstruirane, a afere zataškane.

Danas nema ni Gordane Tadić ni Đure Kneževića, no ostali su njihovi recidivi pa je Džakula i dalje pravno nedodirljiv. Mediji su u više navrata izvještavali o zaštiti koju mu sada pruža državna tužiteljica Vedrana Mijović (kćerka nekadašnjeg poslanika SNSD-a Slavka Jovičića Slavuja, op.a.).

Ona, prema istim izvještajima, radeći u Odjelu za korupciju nije procesuirala niti jednu krivičnu prijavu protiv Džakule, već je donosila odluke o neprovođenju istrage.

Uskoro će biti poznato kako je prošla nova u nizu krivičnih prijava protiv ovog bivšeg dugogodišnjeg i nedodirljivog direktora državnih carina.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Pročitajte još: 

IMA LI NADE ZA PRAVNU DRŽAVU: Silne afere bez odjeka, pravosuđe kao najveći karcinom bh. društva

VELIKA AFERA U SREBRENICI: RS knjiži privatne parcele Bošnjaka kao vlasništvo entiteta

————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.