BIVŠI ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE TONINO PICULA: “Hrvatska je u UN-u trebala biti suzdržana”

Foto: X

Naravno da zbog NDH moramo biti pažljivi u odnosima s Izraelom, ali onda dosljednost treba pokazati prilikom svakodnevnog ustaševanja

Tonino Picula, nekadašnji šef hrvatske diplomatije u vladi Ivice Račana, a sada zastupnik u Evropskom parlamentu smatra da je Hrvatska u UN-u trebala glasati suzdržano, poput dobrog dijela zemalja članica Evropske unije, jer to ne bi mijenjalo suštinu, a to je da “Hrvatska smatra kako Izrael ima legitimno pravo da se brani”, što je nedavno naglasio i Evropski parlament.

“Ali moraju biti uspostavljeni humanitarni koridori za Gazu, ne smije se dopustiti da u vojnoj akciji stradaju civili, a isto tako ne smije se sve Palestince izjednačiti s Hamasom. Naravno da zbog NDH moramo biti pažljivi u odnosima s Izraelom, ali onda dosljednost treba pokazati prilikom svakodnevnog ustaševanja ili kod posljednjeg istupa Ivana Penave. Isto tako, imamo islamske zajednice u Hrvatskoj i BiH, za koju se zalažemo da uskoro dobije datum početka pregovora s Evropskom unijom. A u Federaciji BiH hrvatske i bošnjačke stranke sarađuju pa je i zbog toga trebalo pokazati jednu vrstu obzira”, kazao je Picula, prenosi Jutarnji.

Izvor: jutarnji.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas