SUĐENJE ZA UBISTVO SARAJEVSKIH POLICAJACA: Na sivoj fantomki pronađen DNK jednog od optuženih

Foto: Arhiva/Didier Torche

Iskaze su dale vještakinje Alma Ušanović Bešlić i Maja Martinović Muk, uposlenice Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja FUP-a

U nastavku suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Žižanu, optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u Kantonalnom sudu u Sarajevu iskaze su dale vještakinje Alma Ušanović Bešlić i Maja Martinović Muk, uposlenice Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja FUP-a.

Ušanović Bešlić, vještakinja za DNK analizu je, kazala da joj je na nalizu dostavljeno niz predmeta izuzetih sa imanja Anđe Klačar, koje je koristio optuženi Macan među kojima je i siva kapa – fantomka a na kojoj je ustanovljen miješani DNK trag dvije nepoznate osobe “uz dominaciju jedne”.

Njena kolegica Maja Martinović Muk, vještak za biološka vještačenja i DNK analizu, istakla je da je izvršila komparaciju miješanih briseva sa fantomke i nespornih briseva optuženih Macana i Trifkovića. Tom prilikom je utvrđeno da je sporna kapa mogla pripadati optuženom Macanu, odnosno da postoji velika vjerovatnoća da je njegova.

Prvooptuženog Marinkovića je zanimalo da mu se razjasni da li se radi o sivoj ili crnoj kapi, s obzirom na to da je vještakinja Ušanović Bešlić spominjala i jedno i drugo. Advokat Lazarević je prigovorio na zakonitost ovog dokaza navodeći da je postupajuća tužiteljica trebala pokazati fantomku vještakinji i pitati je da li se radi o toj kapi. Tomić je dodao da to nije fantomka, već potkapa. Tužiteljica Šeila Heljić je kazala da je u optužnici navedeno da se radi o fantomki sive boje sa crnim prošivenim koncem.

Suđenje se nastavlja 29. januara saslušanjem novih vještaka. Prema optužnici, Marinković, Macan i Trifković se terete da su zločin počinili u sarajevskom naselju Alipašino Polje, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici. Šehović je preminuo na licu mjesta, a Vujinović nekoliko sati poslije.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas