BURNO U SDP BiH: Šteta uz pomoć Damira Hadžića ruši SDP Sarajevo s planom preuzimanja stranke

Saznajemo da je unazad dvije sedmice propao plan rušenja dvije najveće stranačke organizacije u KS u Novom Gradu i Novom Sarajevu (nakon njih na redu su Centar i Igor Stojanović), čiji predsjednici, prema istim izvorima, ne odgovaraju mentorima predsjednika KO SDP-a Adnana Štete, prevashodno Hadžiću, ali i aktuelnom kantonalnom ministru kulture Kenanu Magodi. Hadžiću, Magodi i Šteti podršku daje i Vojin Mijatović

Čak pet potpisnika – predsjednika opštinskih organizacija Kantonalnog odbora (KO) SDP-a Sarajevo, prije dva dana uputili su dramatičan dopis Predsjedništvu SDP-a pred današnju sjednicu u 13 sati, u kojem su ukazali na velike turbulencije i narušene odnose u Kantonalnom odboru pod rukovodstvom Adnana Štete, inače ministra za saobraćaj u Vladi Kantona Sarajevo.

Valter portal je u posjedu kopije pisma u kojem predsjednici OO SDP-a BiH Centar Igor Stojanović, Novog Sarajeva Samir Suljević, Novog Grada Mahir Delić, Trnova Elvedin Tatarević, te predsjednica OO SDP-a BiH Ilijaš Selma Alić Barić, od vrha stranke traže zaustavljanje obračuna sa pojedincima koje provodi predsjednik KO Adnan Šteta sa svojim ljudima prema predsjednicima OO Novo Sarajevo i Novi Grad.

Foto: Dramatičan dopis predsjendika pet opštinskih odbora Predsjedništvu stranke

SIVA EMINENCIJA HADŽIĆ

Naime, danas bi na sjednici Predsjedništva stranke trebala da bude donesena odluka o raspuštanjuovih odbora.

Prema više nezavisnih izvora Valtera, sve poteze iz sjene vuče Damir Hadžić, nekadašnji funkcioner SDP-a, jedan od najbližih saradnika bivšeg predsjednika Zlatka Lagumdžije i jedan od glavnih finansijera SDP-a. Naime, Šteta naredne godine uz pomoć Hadžića namjerava da preuzme SDP pri čemu je, prema istim izvorima, sam Nikšić otvoren za takvu mogućnost.

Saznajemo da je unazad dvije sedmice propao njihov plan rušenja dvije najveće stranačke organizacije u KS u Novom Gradu i Novom Sarajevu, čiji predsjednici, prema istim izvorima, ne odgovaraju Štetinim mentorima, prevashodno Hadžiću, ali i aktuelnom kantonalnom ministru kulture Kenanu Magodi (široj javnosti poznatom i po nasilju u porodici nakon što ga je bivša supruga ranije optužila za zlostavljanje).

U pitanju su, dakle, OO koje su na prošlim izborima imale najbolje rezultate. Izvori Valtera iz SDP-anavode da su se upravo predsjednici ovih OO Suljević i Delić suprostavili Hadžiću, posljednji put u vezi s povećanjem cijena registracije vozila. Podsjećamo da je Hadžić direktor (predsjednik Uprave) velike osiguravajuće kuće Euroherc osiguranje, a poznat je i kao jedan od aktera u aferi reket (2011. godine privrednik Nihad Imamović optužio je vrh SDP-a, među njima i Lagumdžiju i Hadžića, da su mu tražili višemilionski iznos kako bi mu bila omogućena gradnja objekta).

Foto: Damir Hadžić
Foto: Adnan Šteta
Foto: Kenan Magoda

Dva nezavisna izvora iz same stranke Valteru su potvrdila da je krajnji cilj ove grupe preuzimanje SDP-a BiH. Plan je, kao što smo naveli, da Šteta zamijeni Nikšića sljedeće godine, pri čemu bi Hadžić ostao siva eminencija, čovjek koji bi iz sjene preko Štete vukao sve poteze.

Da bi ironija bila veća, na smjene predsjednika OO SDP-a Novi Grad i Novo Sarajevo i raspuštanje odbora prvobitno je pristao i Nermin Nikšić, koji je kasnije na sugestije starih članova SDP-a cijeli proces ipak nakratko zaustavio. Smjena se trebala desiti na telefonskoj sjednici kako se ne bi znalo ko je i kako glasao.

U Nikšićevom dopisu stoji da će se o ovome raspravljati na narednoj sjednici stranačkog Predsjedništva, a to znači danas. Treba istači da Hadžiću, Magodi i Šteti podršku daje i Vojin Mijatović.

Sljedeći potez biće pokušaj smjene predsjednika OO SDP BiH Centar Igora Stojanovića, koji je i glavni ometač u koruptivnim radnjama pojedinaca iz vrha SDP-a, o čemu će Valter portal pisati u narednim mjesecima.

Saznajemo i to da većina članova Predsjedništva stranke ne podržavaju rušilačku atmosferu u SDP-u.

SUKOBI, TURBULENCIJE, UHLJEBLJENJA…

Zanimljivo je da u pismu njegovi potpisnici ističu da Kantonalni odbor sa Štetom na čelu faktički i ne radi.

„U posljednjih 21 mjesec, dakle od uspostavljanja rukovodstva, održane su svega tri sjednice, od čega dvije online, i to u trajanju od 30 minuta“, navedeno je, uz ostalo, u pismu.

Uočljivo je da među potpisnicima nema predsjednika OO Stari Grad Muamera Mekića, koji je pod potpunim uticajem kandidata SDP-a za načelnika ove Općine Irfana Čengića. Čengićeva kandidatura je prošla bez sastanka u Kantonalnom odboru, ali uz podršku Štete i Magode. Čengić danas vodi kampanju uz podršku DF-a, što je suprotno politici koju zastupa u skupštinskim klupama.

Među potpisnicima nema ni predsjednika OO SDP-a Ilidža Samira Habote, koji se na prošlim izborima nije proslavio, ali se uz pomoć Štete „dobro snašao“. Mediji su već izvijestili da je njegova supruga Elvira Habota nedavno imenovana za direktoricu Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH, dok je kćerka Anesa zaposlena u Ministarstvo finansija BiH.

Zanimljivo je da se trojac Bećirović, Čengić i Karić rođ. Londrc (među kojima su Bećirović i Karić ujedno potpredsjednici stranke) ponašaju kao da ih se ovaj pokušaj rušenja sarajevskog SDP-a i ogromne turbulencije u samoj stranci uopšte ne tiču, što tek potvrđuje ono o čemu smo ranije pisali da Bećirović namjerava oformiti politički pokret, koji bi potom prerastao u stranku, sve uz pomoć Čengića i rođ. Londrc, a koja bi bila okrenuta prema ideološkom spektru SDA/DF.

Rasplet u ovoj nekada najvećoj bosanskohercegovačkoj političkoj partiji, koja je 2010. na općim izborima postigla velika rezultate a onda se pod rukovodstvom Lagumdžije počela urušavati (što nije prestalo do danas), tek slijedi.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas