DODIKOVA POSJETA RUSIJI: Predsjednik RS uručiće Putinu Orden za zasluge

Foto: Oslobođenje/EPA

Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa RS-a i Rusije, rekao je Dodik u Banjoj Luci na svečanosti dodjele odlikovanja

Milorad Dodik, predsjednik RS, će se sutra sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i tom prilikom mu uručiti Orden za zasluge kazao je šef predsjedništva RS u Moskvi Duško Perović u intervju za RIA Novosti.

– Da, predsjednik je odlikovao predsjednika Putina Ordenom za zasluge, između ostalog kao zahvalu Rusiji za odgovarajuću podršku. On će ovaj orden uručiti tokom posjeta, odgovorio je Perović na pitanje novinara.

Dodik je odluku o dodjeljivanju ordena RS-a na ogrlici Vladimiru Putinu donio 8. januara ove godine.

– Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa RS-a i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju, rekao je Dodik u Banjoj Luci na svečanosti dodjele odlikovanja.

Među dobitnicima Ordena RS-a nalaze se i ratni zločinci Radovan Karadžić, Milorad Dodik i Vojislav Šešelj koji su orden dobili 1994. godine. Orden su dobili i uglavnom svi predsjednici Srbije, kao i lideri SPC-a. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je također jedan od dobitnika ordena.

U intervju je Perović optužio i Zapadnu Evropu da je uvela neizgovorene sankcije RS i da ih pokušava finansijski blokirati, a da MMF nije isplatio tranšu kredita koja je već potpisana.

O Ukrajini je rekao da Dodik neće pokretati tu temu, ali da će ako Putin bude to smatrao potrebnim sam informisati Dodika šta se dešava na ukrajinskom pravcu.

– Ako se Republika Srpska osamostali, to se neće dogoditi po planu. Nemojte misliti da je Milorad Dodik lud i da je naše rukovodstvo ludo. Oni su vrlo trezveni ljudi, vrlo ispravno procjenjuju situaciju. Ali ako Bošnjaci, ponavljam, potpomognuti svojim zapadnim mentorima, zapravo krenu u proces mljevenja Bosne i Hercegovine, kroz implementaciju nove doktrine koja se sada forsira, posebno iz Njemačke, koja Daytonsku sporazum naziva zastarjelim. Predlažu promjenu uređaja, kazao je Perović.

Najavio je i da se nada skorom otvaranju ruskog konzulata u Banjoj Luci.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas