UBISTVO POVRATNIKA KOD DERVENTE: Hrvatska poslala oštru poruku vlastima RS

Ubistvo povratnika u mjestu kod Dervente izazvalo najoštrije osude
Hrvatska osudila ubistvo povratnika u RS

U mjestu Brezica kod Dervente dogodilo se ubistvo povratnika. Mišića su teško pretukle dvije osobe, od kojih je jedan bio maloljetnik, u mjestu Brezici 12. oktobra nakon što je pokušao spriječiti krađu drva. Policija ih je uhapsila nedugo nakon napada. 

Hrvatska je snažno osudila nasilje koje je rezultiralo smrću hrvatskog povratnika u Reubliku Srpsku i od vlasti tog bosanskohercegovačkog entiteta zatražila da kazni počinitelje i zaštiti povratnike.

Marko Mišić (68) preminuo je u utorak u bolnici u Slavonskom Brodu nakon što su ga dvojica nasilnika prije mjesec dana napala i pretukla na porodičnom imanju u Brezici kod Dervente.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i evropskih poslova je u priopćenju “snažno osudilo” taj ubistvo povratnika i pozvalo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, posebno u RS-u, da istraže sve okolnosti i najoštrije kazne počinitelje.

“Tražimo i očekujemo od nadležnih tijela da poduzmu sve potrebne radnje kako bi se hrvatski povratnici zaštitili, kao i da im se osiguraju kvalitetniji uvjeti za povratak u RS”, stoji u saopćenju, prenosi Hina.

Na meti čestih napada

Mišića su teško pretukle dvije osobe, od kojih je jedan bio maloljetnik, u mjestu Brezici 12. oktobra nakon što je pokušao spriječiti krađu drva. Policija ih je uhapsila nedugo nakon napada.

Nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja u Derventi, prebačen je u bolnicu u Slavonskome Brodu gdje su mu utvrđene po život opasne povrede. Preminuo je u utorak na odjelu intenzivne njege.

Marko Mišić se 2008. sa suprugom vratio na svoje prijeratno ognjište. I ranije je imao problema, kao i brojni drugi povratnici s napadima, zastrašivanjem i krađom imovine.

izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas